• home
 • video
 • pas verschenen

  "Transfers van Milan zijn een zegen voor het Italiaanse voetbal"

  Filip Joos: "Voor de fans maakt het niet uit van waar het geld komt."

  Meer dan 180 miljoen euro gaven de nieuwe Chinese eigenaars van Milan deze zomer al uit aan transfers en de koopwoede van de Milanese club lijkt nog niet voorbij. "Het kan eigenlijk niet, maar het gebeurt en dus kan het wel", zegt voetbalcommentator Filip Joos, die de Serie A op de voet volgt.

  "Milanese clubs zijn nodig"

  "Milan en ook Inter zijn toch al een jaar of vijf van het toneel verdwenen, terwijl je de hegemonie van Juventus hebt in Italië. Roma probeerde wel aan te klampen en Napoli ook, dat met de middelen die zij hebben fantastisch voetbal brengt. Maar je hebt de Milanese clubs toch nodig. Wat dat betreft, ben ik blij", vertelt Joos.

  "Bij Milan gaat de abonnementscampagne beginnen en je zult zien dat het voor de supporters helemaal niet uitmaakt dat het geld uit China komt."

  "Qua Financial Fair Play kun je hier veel vraagtekens bij hebben. Is het koosjer dat er een Chinees komt die miljoenen op tafel gooit en een heel nieuwe ploeg koopt? Het is in elk geval niet de weg van de geleidelijkheid. Wat ze doen kan eigenlijk niet, maar het gebeurt en dus kan het wel."

  De transfers van Milan
  Leonardo Bonucci (Ita)Juventus42 mil. euro
  André Silva (Por)Porto38 mil. euro
  Andrea Conti (Ita)Atalanta25 mil. euro
  Hakan Calhanoglu (Tur)Leverkusen22 mil. euro
  Mateo Musacchio (Arg)Villarreal18 mil. euro
  Ricardo Rodriguez (Zwi)Wolfsburg18 mil. euro
  Lucas Biglia (Arg)Lazio17 mil. euro
  Franck Kessié (Ivo)Atalanta8 mil. euro (huur)
  Fabio Borini (Ita)Sunderlandhuur

  "Zegen voor Italiaans voetbal"

  "Voor het Italiaans voetbal is het goed dat Milan er weer bij is", vindt Filip Joos. "Eindelijk, we hebben ze toch gemist, daar moeten we eerlijk in zijn."

  "We moeten af van de eentonigheid van Juventus, dat zeker in de eigen competitie vaak niet eens goed hoefde te spelen om toch te winnen. In die zin is wat Milan nu doet een zegen voor het Italiaans voetbal."

  "Bonucci als messias"

  Hoe schat Filip Joos de kwaliteiten van de transfers in? "Ze begonnen aanvankelijk nog voorzichtig, met Conti en Rodriguez. Dan was er de enorme verrassing dat Milan er toch in slaagde om het contract van doelman Donnarumma te verlengen. Dat ze hem uit de klauwen van manager Raiola konden houden, was een eerste teken aan de wand dat het anders zou worden", vindt Joos.

  "En dan kwam Bonucci, een donderslag bij een niet zo heldere hemel. Want Bonucci had bij Juventus ruzie met coach Allegri. Naar verluidt is er heel wat gebeurd in de kleedkamer tijdens de rust van de Champions League-finale, met Bonucci die zich opwierp als de vedette. En als je bij Juve niet in het gareel blijft, dan vlieg je."

  "Bij Milan is Bonucci binnengehaald als een soort messias, terwijl hij puur defensief de minste van de drie Juventus-verdedigers was. Maar hij is wel de beste voetballer. De kans is toegenomen dat Milan nu echt goed voetbal gaat brengen, gekoppeld aan resultaten."

  "Ook Morata of Aubameyang?"

  De transferhonger van Milan lijkt bovendien nog niet gestild. "Ze hebben nog een spits nodig en zouden nog Morata of Aubameyang willen. Dan mag je ze toch stilaan bij de favorieten voor de titel rekenen", weet Joos.

  "Sowieso zal Milan een enorme stap voorwaarts maken. Er was dan ook nog heel veel progressiemarge. Het team hing krakkemikkig aan elkaar. Milan ontgoochelde vorig seizoen, weliswaar in een opbouwfase, al bleef dat wat onder de radar omdat Inter het nog slechter deed."

  "Als ze nu nog iemand van het kaliber Morata (foto) of Aubameyang kunnen halen, hebben ze een heel straffe ploeg."