• home
 • video
 • pas verschenen

  Makelaars in België krijgen 22,4 miljoen: "FIFA moet opnieuw regels invoeren"

  "België is te klein om voortrekkersrol te nemen."

  Voetbalmakelaars in België verdienden tijdens het seizoen 2015-2016 meer dan 22 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de KBVB. "Door een gebrek aan regelgeving is er een wildgroei van makelaars", vertelt AA Gent-manager Michel Louwagie. "Sommigen vragen een miljoen euro als ze een speler aanbieden. Absurd."

  "Er is een wildgroei van pseudomakelaars"

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond gaf voor het eerst cijfers vrij over de bedragen die spelersmakelaars ontvangen in ons land. In 2015-2016 was dat exact 22.380.807,12 euro. Bijna een kwart van het totale bedrag dat de eersteklassers uitgaven aan transfers. "Absurd", zegt Louwagie.

  "In 2015 is de regelgeving van de FIFA rond makelaars weggevallen. Nu zijn er plots heel veel makelaars aan het werk die eigenlijk helemaal niet over de juiste kwaliteiten beschikken. Er is een wildgroei van psuedomakelaars."

  "Er is ook geen regel over wat ze mogen vragen. Soms vragen ze wel tot een miljoen euro als ze een speler aanbieden. Dat zijn dingen die niet kunnen."

  "Pas op, om grote transfers af te sluiten, zoals die van Tielemans en Lukaku, is er heel wat voorbereidend werk nodig. Die komen er niet zomaar. Maar het blijft wel heel veel geld."

  "De FIFA moet vastleggen hoeveel makelaars kunnen vragen"

  Louwagie vraagt zich wel af wat er allemaal bij die 22,4 miljoen gerekend wordt. "Clubs zijn natuurlijk heel blij als er een speler voor veel geld verkocht wordt. Zoals Tielemans die voor 25 miljoen euro naar Monaco trekt. Dan is het logisch dat een makelaar een grote premie krijgt. En België is nu eenmaal een land dat veel spelers verkoopt."

  Maar toch vraagt Louwagie meer regelgeving. "De FIFA en de Belgische overheid zouden dit decretaal mogen vastleggen, zoals in het begin van de jaren 2000. Toen was het voor de clubs makkelijker. Er was een standaardbedrag en clubs moesten niet eerst ellenlange discussies voeren met de makelaars."

  Moet de Pro League hier een rol in spelen? "Misschien, maar België is een klein land. Ik denk niet dat wij hier een voortrekkersrol in kunnen spelen. Dit moet van de Wereldvoetbalbond komen. Nu komt men door het gebrek aan regelgeving tot absurde situaties."