• home
 • video
 • pas verschenen

  Boudeweel: "Toch nog opletten om Anderlecht een "Superploeg" te noemen"

  Tom Boudeweel geeft commentaar op Sporza Radio.

  Het ene jaar is het andere niet in het voetbal. Ook niet bij een traditieclub als Anderlecht. Terwijl de club vorige zomer tot de laatste dag van augustus een bouwwerf bleef, lijkt het transferhuiswerk anno 2017 al klaar. Al moet je altijd met twee woorden spreken.

  Flashback naar vorige zomer: in augustus haalde Anderlecht nog zes nieuws spelers binnen. De meeste enkele dagen voor het sluiten van de transfermarkt. 

  Spajic (31 augustus), Bruno en Harbaoui (30 augustus), Stanciu (29 augustus), Teodorczyk en Capel (4 augustus). Een maand eerder waren ook al Chipciu, De Maio, Appiah en Hanni voorgesteld.

  Een jaar later hebben Kums, Sels en Gerkens nog voor 1 juli een contract getekend in het Astridpark. De presentatie van Onyekuru lijkt een kwestie van tijd. Opvallend trouwens, allemaal spelers die hun meerwaarde in de Belgische competitie al bewezen.

  "Het verschil zit natuurlijk vooral in het vlottend geld dat Anderlecht dit jaar wel ter beschikking heeft", legt Sporza-journalist Tom Boudeweel uit. "Anderlecht is de rijkste club van het land, maar het is een publiek geheim dat Anderlecht niet veel liquide geld op de bank heeft."

  "Door de transfer van Tielemans en de 15 miljoen die verbonden zijn aan deelname aan de Champions League zit er nu wel geld in de kas. Dat betekent voor een doorwinterde manager als Van Holsbeeck ook dat hij minder moet lobbyen en gokken. Denk bijvoorbeeld aan de mislukte transfer van Lombaerts vorig jaar."

  "Anderzijds weten we ook dat trainer Weiler heeft aangedrongen om dit seizoen sneller tot actie over te gaan. De club heeft hem op zijn wenken bediend."

  "Superploeg, maar..."

  Met de huidige kern profileert Anderlecht zich als de grote titelkandidaat. Al kan er de komende twee maanden zowel in Brussel als bij de concurrenten nog veel bewegen.

  "Tot 31 augustus is het eigenljik koffiedik kijken", zegt Tom Boudeweel. "Sommige spreken al van een "Superploeg" of "Dreamteam", maar daar moet je mee opletten."

  "Op dit moment snap ik dat wel. De kunst is altijd om je sterke punten te behouden en je zwakke te verbeteren. Dat is momenteel het geval."

  "Het sterke geraamte van de ploeg is behouden, op uitzondering van Tielemans, maar die is vervangen door Kums. En Onyekuru heeft meer kwaliteit dan Bruno en Capel op de flanken."

  "Maar ik ga er wel vanuit dat Kara nog vertrekt. En of Teodorczyk blijft weten we ook niet. De markt is nog heel troebel. De Engelse ploegen bijvoorbeeld hebben nog nauwelijks transfers gedaan."

  "Misschien had Stanciu een aanpassingsjaar nodig?"

  Tielemans zal ongetwijfeld gemist worden bij Anderlecht, maar met Kums toonde Anderlecht zijn ambitie. "Ik verwacht dat Kums de beste transfer van Anderlecht wordt. Op voorwaarde dat hij spelbepalend mag zijn en het tempo mag aangeven."

  "De vraag is of dat zal kunnen, want vergeet niet dat ook Hanni en Stanciu rondlopen in het Astridpark." 

  Stanciu, de recordtransfer uit de clubgeschiedenis, kon zich niet doorzetten vorig seizoen en krijgt dit seizoen nog meer concurrentie. Tom Boudeweel geeft hem nog het voordeel van de twijfel.

  "Stanciu heeft kwaliteit. Misschien had hij een aanpassingsjaar nodig en met Dendoncker en Kums krijgt hij werkers achter zich. Tielemans is vertrokken, dus zal hij het uitvechten met Hanni. Maar Anderlecht speelt Champions League en competitie. Weiler zal sowieso roteren."

  "Gerkens, nog een middenvelder, is vooral gekocht om te anticiperen op de toekomst. Hij zal zich nog wat moeten aanpassen aan het niveau van Anderlecht."