• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Op je eerste persconferentie twee enorme kemels schieten: flink gedaan"

  0 / 0
  Kersvers bondsvoorzitter Gérard Linard heeft geen verpletterende indruk gemaakt op zijn eerste persconferentie als KBVB-preses. De gebrekkige eentaligheid en zijn uitspraak over thuismatchen van de Rode Duivels in het buitenland zorgen voor veel ophef.

  "Als het enige probleem was dat hij geen Nederlands sprak..."

  "Gérard Linard is toch een man van wat we de oude Waalse politieke cultuur durven te noemen, een man van vriendjespolitiek. Zeer communautair getint ook, want hij vindt het geen probleem dat hij geen Nederlands praat, maar hij is wel de eerste om op de barricades te staan als er te veel Nederlandstaligen in het management van de bond zitten", zegt Peter Vandenbempt in De Afspraak.

  "Bij zijn eerste antwoord sloeg hij de bal al meteen ongelooflijk mis. Als je al niet het verstand hebt om te erkennen dat het een probleem is dat je geen Nederlands spreekt…"

  "Als hij nu gezegd had dat hij er werk van zou maken – ook al is dat niet zo – dan had hij toch al tenminste de lont uit het kruitvat gehaald. Dat was een grote dwaasheid. Als je die opmerking maakt, heb je er niets van begrepen."

  "De vorige voorzitter moest weg van de profclubs en de enige manier om hem buiten te krijgen, was deze man engageren. Maar een paar stemgerechtigden die zaterdag op Linard gestemd hebben, willen niet herinnerd worden aan wat ze mij twee jaar geleden over diezelfde man verteld hebben. Linard is als bondsvoorzitter gewoon puur pragmatisch. Dit is een tussenoplossing."

  "Dat een man van 74 uit Namen geen Nederlands spreekt, vind ik niet abnormaal. En als het enige probleem was dat hij geen Nederlands sprak, dan zouden we er snel overheen stappen."

  Rode Duivels naar Eindhoven of Rijsel?

  En dan was er nog een tweede gespreksonderwerp: thuismatchen van de Rode Duivels in het buitenland. "Op je eerste persconferentie al twee enorme kemels schieten, dat is toch al flink gedaan", zegt Peter Vandenbempt.

  "Ook dit is een zeer gevoelig thema. De Stad Brussel heeft laten weten dat het huurcontract van het Koning Boudewijnstadion niet wordt verlengd. In principe spelen de Rode Duivels er in het najaar tegen Cyprus dus hun laatste wedstrijd. Na het WK in Rusland zullen ze dan op zoek moeten naar een nieuw stadion."

  "Rond het Eurostadion neemt Linard een halfslachtige houding in. Hij zegt dat stadions voor 30.000 à 40.000 toeschouwers zouden kunnen volstaan, maar die zijn hier niet."

  "Hij heeft de realiteit geschetst: als de Rode Duivels straks in een groter stadion willen spelen, dan moeten ze naar Eindhoven of Rijsel. In 10 minuten is hij er dus in geslaagd om de supporters twee keer voor het hoofd te stoten: eerst de Vlaamse, dan ook de Waalse."

  De rol van Bart Verhaeghe

  "Aangezien Linard door de profclubs is gepusht en Bart Verhaeghe hem daar heeft geplaatst, zal hij zijn discours niet veranderen. Precies dat discours van De Keersmaecker, die pleitte voor een nationaal stadion, is zijn doodsteek geweest. Als hij daar zijn mond had gehouden, was er een kans dat hij voorzitter was gebleven", vervolgt Peter Vandenbempt.

  Is bondsvoorzitter Linard dan een marionet van Club-preses Bart Verhaeghe? "Zelf beweert hij van niet. Deze man had nooit gedacht dat hij voorzitter van de KBVB zou worden."

  "Dat heeft hij alleen maar te danken aan de profclubs, in casu Bart Verhaeghe. Niet dat Verhaeghe met dat idee is afgekomen, maar het past hem wel. Hij zal zelden of nooit de profclubs voor het hoofd stoten, want zij hebben hem er gezet."

  "Voor de discussie zou het goed geweest zijn dat er af en toe iemand eens neen tegen Verhaeghe en de anderen kon zeggen, maar dat zie ik niet meteen gebeuren."