• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Keersmaecker zaterdag geen kandidaat bondsvoorzitter?

  Gilbert Timmermans is de voorzitter van de Vlaamse vleugel van de Bond.

  Er lijkt een verrassende wending in de maak in de strijd om het voorzitterschap van de Belgische Voetbalbond. Gilbert Timmermans zou zich kandidaat stellen. Huidig voorzitter François De Keersmaecker overweegt daarom om zich terug te trekken.

  Zaterdag kiest de Belgische Voetbalbond een nieuwe voorzitter. Nadat bekend werd dat Gérard Linard zich op vraag van de profclubs gemeld heeft als tegenkandidaat voor huidig voorzitter De Keersmaecker, zou nu ook Gilbert Timmermans zijn kandidatuur stellen. 

  De 72-jarige Tongerenaar is de voorzitter van de Vlaamse afdeling van de Voetbalbond en behoort net als De Keersmaecker tot de Vlaamse amateurs onder de stemgerechtigden in het Uitvoerend Comité.

  Twee jaar geleden weigerde Timmermans nog om zich kandidaat te stellen tegen De Keersmaecker, hoewel hem dat uitdrukkelijk was gevraagd. Nu zou hij het wel doen omdat binnen de Voetbalbond iedereen ervan overtuigd is dat De Keermaecker kansloos is tegen Linard.

  Stelt De Keersmaecker zich kandidaat of niet?

  De vraag wordt of De Keersmaecker zich in extremis terugtrekt en voluit de kandidatuur van Timmermans zal steunen. Morgen vergaderen de Vlaamse amateurs. Daar zou De Keersmaecker zijn beslissing bekendmaken.

  Timmermans zou hoe dan ook kandidaat zijn. Afhankelijk van het besluit van De Keersmaecker zal er zaterdag dus tussen twee of drie kandidaten moeten gekozen worden.  

  De onverwachte kandidatuur van Timmermans vergroot de onzekerheid over de uitkomst van de verkiezingen. De profclubs staan pal achter Linard, omdat ze absoluut van De Keersmaecker af willen. 

  Maar niet alle leden zijn fan van Linard. Ze vinden de 74-jarige, ééntalig Franstalige, Linard een zwaktebod en zijn niet vergeten hoe uitgerekend Linard twee jaar geleden Jozef Allijns, toen kandidaat van de profs, deed verliezen door een deal te sluiten met De Keersmaecker.

  In ruil voor de stemmen van de Waalse amateurs mocht Linard CEO blijven van de Voetbalbond. Linard was ook de man die na de ontslagronde bij de Bond en de daaropvolgende wervingsstop toch zijn eigen schoonzoon een job gaf in Tubeke.

  Mogelijk zien enkele profleden in de gewaardeerde Gilbert Timmermans een geschiktere kandidaat om De Keersmaecker op te volgen. Dat zou meteen betekenen dat door het reglementair voorziene taalevenwicht Bart Verhaeghe geen vice-voorzitter kan blijven.

  Linard niet de kandidaat van Verhaeghe

  Het idee om Gérard Linard naar voor te schuiven als kandidaat van de profclubs zou overigens niet van Bart Verhaeghe komen, iets wat algemeen werd aangenomen. Wel van twee andere leden van de ProLeague onder wie Mehdi Bayat.

  Eén week geleden leek de herverkiezing van François De Keermaecker slechts een formaliteit, nu lijkt het einde van zijn voorzitterschap dichtbij.