• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jonge Belg wint prijzen in Italië: "Zinho, het geheim van het jonge Inter"

  Vanheusden scoorde afgelopen weekend de openingsgoal tegen Fiorentina.

  “Ik ga naar Inter om mijn opleiding te perfectioneren.” Met die woorden verliet Zinho Vanheusden in 2015 na zeven seizoenen Standard. Twee jaar later lijkt dat plan aardig te lukken. De 17-jarige Vanheusden werd afgelopen weekend kampioen met de belofteploeg van Inter en werd daarbovenop uitgeroepen tot beste speler van de eindronde.

  Sergio Ramos als voorbeeld

  Vanheusden zelf spreken over zijn prestaties en ontwikkeling botst op een “no” van Inter. Er zijn te veel interviewaanvragen en de spelers mogen alleen tijdens het seizoen met de media praten, klinkt het. Gelukkig is vader Johan Vanheusden niet gebonden aan die regels. 

  “De “h” in Zinho spreek je eigenlijk uit als een “j”, vertelt Johan Vanheusden. “Zoals in het Portugees. Onze zoon is genoemd naar de Braziliaanse voetballer Zinho. Ik vond hem fantastisch op het WK in '94.” Vijf jaar later, in 1999, was de naam voor een zoon snel gekozen.

  Ondertussen laat de jonge Belg met een Portugese naam van zich horen in Italië. Zinho Vanheusden speelt sinds 2015 voor Inter. “In tegenstelling tot veel jonge voetballertjes is Zinho sinds hij voetbalt alleen geïnteresseerd geweest in verdedigen. Om daarin sterker te worden moet je naar Italië.”

  “Vooral de stappen die hij zette in een wedstrijd lezen en positionering zijn enorm. Als verdediging je lijn houden is hier heilig. Hij heeft bijvoorbeeld geleerd dat je niet altijd een tegenstander moet aanvallen als verdediger. Soms is een paar stappen opzij zetten voldoende. Daar had Zinho in België nog niet van gehoord.”

  “Zinho is een typische centrale verdediger. Sterk, tweevoetig en sterk met het hoofd. Zijn voorbeeld is Sergio Ramos. Hij kan tot in het oneindige matchen van de Spanjaard bekijken. Kijk maar eens hoe Zinho scoorde op een corner tijdens de eindfase van de competitie. Die beweging is dezelfde als waarmee Ramos al vaak scoorde." (zie video)

  9/10 van de Gazzetta dello Sport

  De ontwikkeling van Zinho Vanheusden gaat niet onopgemerkt voorbij in Italië. “Bouwjaar 1999, maar leidt de defensie als een veteraan. Als Bonucci het geheim is van de Juve-muur, dan is Zinho het geheim van dit jonge Inter”, schreef La Gazzetta dello Sport, dat hem een 9/10 gaf voor zijn eindfase. 

  “Individuele prijzen horen bij het voetbal en Zinho was blij met die woorden, maar hij is in de eerste plaats onvoorstelbaar hard voor zichzelf op de momenten dat het niet goed gaat. Ik heb hem altijd geleerd: als hij er alles voor doet, hoeft hij zichzelf niets te verwijten. Ook niet na een slechte wedstrijd”, zegt Johan Vanheusden.

  De wil om het te maken als profvoetballer kenmerkt de sterke band tussen vader en zoon. "Ik draag deze overwinning op aan mijn vader die me altijd bijstaat”, zei Zinho aan Sportitalia na het vieren van de titel.

  Die ambitie vraagt ook offers. "Ik ga nog bijna elk weekend naar Milaan om de matchen van Zinho te zien", zegt vader Johan. Op televisie kijken is niet hetzelfde. Ik ben zijn eerste klankbord en analist. Zinho woont nu nog in een groot huis dat de club ter beschikking stelt. Maar hij heeft al beslist volgend jaar alleen te gaan wonen.” 

  De toekomst: "De keuze is aan Inter"

  Op het einde van vorig seizoen zat Zinho Vanheusden drie keer op de bank bij de eerste ploeg onder interimtrainer Stefano Vecchi, die ook beloftetrainer is. "Of dat betekent dat hij dit seizoen zal voorbereiden met de A-kern? Ik denk wel dat ze daar al over nadenken", zei Vecchi eerder al.

  "Die keuze is volledig aan Inter", zegt vader Johan Vanheusden. "Wij kijken het nog twee jaar rustig aan. Als hij niet in de A-kern wordt opgenomen, dan moet hij harder werken. Zinho is beloftetrainer Vecchi sowieso dankbaar voor alles dat hij hem leert."

  "Dat hij van Gert Verheyen als 17-jarige in maart mocht spelen met de U19 in de EK-kwalificatiematchen tegen Italië en Ierland heeft hem ook een boost gegeven."

  De openingsgoal van Vanheusden in de finale van de eindronde tegen Fiorentina (na 31")