• home
 • video
 • pas verschenen

  Frank Raes: "De hele match beheersen, gebeurt nog te weinig"

  De Rode Duivels sloten hun seizoen af met een zuinige zege in Estland: 0-2. Frank Raes was voor Sporza de commentator en trekt enkele conclusies. "Op het einde van de rit kun je de kracht van de ploeg pas meten als je op het EK of WK ver geraakt."

  Wat moeten we onthouden? "Opdracht volbracht"

  Het belangrijkste nieuws is dat de Rode Duivels gewonnen hebben en dat Bosnië en Griekenland gelijkgespeeld hebben. Op dat vlak was het een geslaagde trip. Het spel kon beter, zeker in de eerste helft.

  Het is natuurlijk ook een beetje scorebordjournalistiek. Bij 0-2 zeggen we moeizaam, maar in de tweede helft waren toch veel mogelijkheden. Het had ook 0-5 kunnen zijn en dan spreek je van een vlotte zege.

  Maar er was suprematie van de Belgen op een slechte grasmat weliswaar tegen een tegenstander die je niet mag overschatten. Het had 0-5 moeten zijn, maar de opdracht is volbracht.

  Video player inladen ...

  Wat moet er verbeteren voor WK? "Meer tegen toplanden"

  De Belgen moeten tegen grotere tegenstanders, tegen toplanden, spelen. In de voorronde zijn enkel Griekenland en Bosnië-Herzegovina concurrenten en dan zit Bosnië ook nog niet in een topperiode.

  In officiële wedstrijden hebben we in deze periode enkel tegen Argentinië op het WK en tegen Italië en Wales op het EK gespeeld. Dat is eigenlijk te weinig om de echte kracht van deze ploeg te meten.

  Het is goed dat die kleinere landen er zijn, want voetbal blijft van iedereen ook van de kleinere landen. Maar er moet meer concurrentie komen voor de topteams. Die moeten elkaar meer ontmoeten.

  België heeft dan ook nog het "geluk" bij de loting, er zijn andere zwaardere groepen. Maar op het einde van de rit kun je de kracht van de ploeg pas meten als je op het EK of WK ver geraakt.

  Video player inladen ...

  Wat is de balans na 1 seizoen Martinez? "Het mag nog beter"

  Je kunt niet zeggen dat Martinez het slecht heeft gedaan. Hij experimenteert in oefenwedstrijden, maar in de kwalificatiematchen kiest hij voor zekerheid. Het mag nog beter, want je kunt niet echt het verschil met vroeger zien.

  De spelers zijn allemaal positief: je weet meer wat je opdracht is en welke looplijnen je moet gebruiken. Maar af en toe is het nog vrij rommelig, 90 minuten een match beheersen, gebeurt nog te weinig.

  De enige waardemeters waren misschien de wedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina en Griekenland. En tegen Griekenland was het zonder Hazard en De Bruyne en dan zie je toch dat het moeilijk is.

  Video player inladen ...