• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ivan Leko een vreemde keuze van Club? Neen, een heel goeie keuze"

  Stijnen, Geraerts en Leko in hun Club-shirt.

  De aanstelling van Ivan Leko als trainer van Club Brugge doet hier en daar wenkbrauwen fronsen. Karel Geraerts en Stijn Stijnen, die Leko kennen, snappen dat niet. De voormalige ploegmakkers van Leko nemen het op voor de Kroaat. "Hij heeft toch al iets neergezet."

  Karel Geraerts: "Ik ben pro"

  "Ik heb met Ivan bij Club Brugge gespeeld en heb hem als trainer gehad bij OH Leuven", zegt Karel Geraerts. "We hebben de voorbije weken veel namen horen waaien bij Club, terwijl die van Ivan nooit gevallen was na een goed seizoen bij STVV en een mooie PO2. Daarom is dit wel een verrassing."

  "Als trainer is Ivan heel gedreven en ambitieus. Hij coacht zeer actief, zowel tijdens de training als de wedstrijd. Hij zit er zeer kort op en zal nooit op een bankje wat zitten toekijken. Hij is ook niet iemand die veel overlaat aan anderen. Hij neemt zelf initiatief."

  "Leko staat voor aanvallend voetbal met een goed oog voor de organisatie. Hij hecht ook veel belang aan het team. Hij houdt niet van egoïsme."

  "Ik denk dat Ivan bij Club past. Als speler was hij er al heel populair en ik vind dat hij een kans verdient om het er ook als trainer te maken. Ivan krijgt een heel mooie kans die hij zelf afgedwongen heeft. Ik ben zeker pro."

  De naam van Leko als nieuwe Club-coach is een verrassing van jewelste voor de buitenwereld. Geraerts: "Ik vind het gemakkelijk om kritiek te geven op de keuze van Club Brugge. Alle factoren moeten kloppen. Dat gebeurt heel vaak niet en bij Ivan kloppen ze dus wel. Dit is een volwaardige keuze."

  Stijnen: "Ivan heeft al iets neergezet"

  Ook Stijn Stijnen maakte bij Club Brugge als speler enkele mooie jaren mee met Ivan Leko. "We hebben bij Club veel plezier beleefd en mooie resultaten geboekt. Ivan lag zeer goed bij de supporters, dus op dat vlak verwondert me deze keuze al zeker niet", zegt Stijnen.

  "Dat Ivan het huis kent, is zeker een voordeel. Maar wat vooral belangrijk is, zijn de prestaties die Ivan al heeft neergezet als trainer. Er wordt nu wel gezegd dat hij een onervaren trainer is, maar daar ben ik het niet mee eens."

  "Hij was hoofdtrainer bij OHL, was hulptrainer bij PAOK Saloniki en dan T1 bij STVV. Hij heeft al iets neergezet, vooral in Sint-Truiden. Hij heeft er onder meer voor gezorgd dat de Club-huurlingen enorme stappen voorwaarts gezet hebben."

  "Wat Ivan gepresteerd heeft is niet min. STVV is een club die altijd tot de laatste seconde moet vechten om erin te blijven en hij loodste ze afgelopen seizoen naar de finale van de play-offs. Daar kun je alleen maar respect voor opbrengen."

  "Ivan heeft trouwens ook in Kroatië een grote staat van verdienste. Hij is echt geen nobody. Er zijn de voorbije weken veel namen genoemd van kandidaat-coaches, maar ik vind dat Club een heel goeie keuze gemaakt heeft."

  "Ivan is klaar voor de top. Hij kent de druk in Brugge, weet wat er op hem afkomt. Hij zal er met een goeie spelersgroep kunnen werken. Hij zal organisatie, technisch vermogen en zijn fanatisme koppelen aan aanvallend voetbal."

  "Zal krediet krijgen van de fans"

  De druk bij een club als STVV is niet te vergelijken met die van een topclub als Club Brugge. Stijnen: "Als ik het me goed herinner heeft Michel Preud'homme bij Club een paar moeilijke momenten beleefd. Club heeft toen bewezen dat het rustig kan blijven en zijn trainer krediet geeft. Deze jonge trainer moet je dus ook in moeilijke momenten - als die er komen - steunen. Dat verdient Ivan. Van de Club-supporters zal hij dat krediet zeker ook krijgen."