• home
 • video
 • pas verschenen

  Nog altijd geen nieuwe trainer? "Dan begin je met een zwakkere startpositie"

  Alleen De Decker is nog in de running om zijn contract te verlengen.

  Drie eersteklassers hebben op enkele dagen voor het begin van hun seizoensvoorbereiding nog geen nieuwe trainer. En het zijn niet de minste clubs. Nadelig voor de voorbereiding? Of verwaarloosbaar? Sporza vroeg de mening van drie trainers.

  Maandag staat bij Antwerp en Standard normaal de eerste training gepland. De spelers van Club Brugge hebben nog een week langer vakantie. Bij de drie clubs is de vraag wel nog altijd dezelfde: wie zal de eerste training leiden?

  "Een absoluut nadeel voor de toekomstige trainers", vindt Eric Van Meir. "Als trainer wil je een groep zo vroeg mogelijk kneden en weten met wie je kan werken. Hoe langer het duurt voor je de spelers kent, hoe minder mogelijkheden er nog zijn om in- en uitgaande transfers te doen." 

  "Groot nadeel? Ik vind het in elk geval vreemd", vult Franky Van der Elst aan. "De rol van de trainer lijkt wel te worden geminimaliseerd. De voorbereiding voor een coach begint meestal voor de eerste training. Maar de richting die je uit wil en de juiste transfers hangen wel samen."

  "Arriveer je als trainer later, dan begin je met een minder sterke startpositie. Wat kan je nog afdwingen bij het bestuur? Kan je nog nieuwe regels opleggen aan de spelers of je visie overbrengen?"

  "Het gros van de spelers ligt veel minder wakker van het feit dat er nog geen trainer is", vult Ariël Jacobs aan. "Ze kunnen natuurlijk positieve of negatieve gevoelens hebben bij trainers die genoemd worden, maar voor hun positie binnen het team is het wachten tot er iemand aangesteld is."

  "Verkeerde keuze maken is geen optie"

  Jacobs begrijpt wel dat clubs soms hun tijd nemen. Zeker omdat het door het vertrek van Michel Preud'homme, het missen van Play-off I en de promotie naar 1A een belangrijk seizoen wordt in respectievelijk Brugge, Luik en Antwerpen.

  "Dat het lang duurt kan betekenen dat de clubs de mogelijkheden erg goed aan het bestuderen zijn. Tussen meer dan twee namen zal het niet meer gaan. Anderzijds zal de druk van de media en de fans alleen maar toenemen", zegt Ariël Jacobs.

  "De clubs waarover het gaat kunnen het zich niet veroorloven om de verkeerde keuze te maken", beaamt Eric Van Meir. "Ze nemen dus hun tijd."

  "De eerste twee weken ligt de nadruk sowieso op het fysieke. Een tussenpaus, die de trainingen tijdelijk leidt, is niet ideaal, maar wel een mogelijkheid."

  Franky Van der Elst denkt er anders over. "Zeker bij Antwerp en Standard, waar veel nieuwe spelers zullen arriveren, lijkt het me logisch dat er meteen een nieuwe trainer staat voor dit belangrijke seizoen. Bij Club Brugge kan ik me anderzijds niet voorstellen dat ze beginnen zonder nieuwe trainer." 

  Welke profielen moeten trainer worden in Brugge, Antwerpen en Luik?

  "Een Belgische trainer wordt moeilijk voor Club Brugge", zegt Franky Van der Elst. "Of Club zou Peter Maes nog uit zijn hoed moeten toveren. Dat betwijfel ik. Het wordt dus waarschijnlijk een buitenlander. Best iemand die staat voor de huisstijl van aanvallen en spektakel. Maar ook iemand waar de spelers naar opkijken. Het is dus een moeilijke puzzel. Ik ben zelf benieuwd."

  "Ik vind het vreemd dat Wim De Decker nog altijd niets definitiefs heeft gehoord van Antwerp", zegt Eric Van Meir. "Dat er verschuivingen zijn binnen het bestuur zal wel de reden zijn. Voor Antwerp zal het in de eerste plaats heel belangrijk zijn een sterke spelerskern uit te bouwen."

  "De laatste jaren is er weinig transparantie en veel ontgoocheling geweest bij Standard. Belgische coaches kennen bepaalde omstandigheden en dat kan een nadeel zijn. Daarom denk ik dat een ervaren buitenlander die inspraak krijgt het beste zou zijn voor Standard. Want het wordt toch vooral van 0 opnieuw opbouwen", zegt Ariël Jacobs.