• home
 • video
 • pas verschenen

  3 vragen voor Frank Raes: de Belgische aanpak, de defensie en de gevaarlijkste Esten

  Frank Raes.

  Frank Raes verzorgt vrijdagavond het commentaar tijdens Estland-België. Voor sporza.be beantwoordt de Sporza-journalist 3 hamvragen over de WK-voorrondewedstrijd.

  1- Wat moeten de Belgen beter doen dan tegen Tsjechië?

  Frank Raes: "Iets minder lange ballen gebruiken. De Rode Duivels hadden wel goede momenten, zeker in het begin, maar vloeiend voetbal hebben we niet echt te zien gekregen. Dat heeft bondscoach Roberto Martinez ook toegegeven."

  "We hebben die oefenmatch wel gewonnen. Dat was belangrijk in aanloop naar Estland. Een aantal spelers kwam net terug uit vakantie. Dat geeft een roestig gevoel, zo zei de bondscoach. Dat is misschien wel waar. Het mag vloeiender verlopen."

  "We mogen ervan uitgaan dat Axel Witsel en Dries Mertens vrijdagavond aan de aftrap staan. Wellicht trekt de bondscoach zijn experiment met 2 spitsen niet door naar deze voorrondematch. Ik vermoed dat hij teruggrijpt naar het oudere systeem."

  "De vraag is waar Kevin De Bruyne speelt. Ik zou hem iets hoger zetten om het spel te verdelen. In dat geval moet je hem een bewaker meegeven. Die rol zal zeer waarschijnlijk ingevuld worden door Axel Witsel."

  2- Hoe verloopt het experiment met 3 verdedigers?

  Raes: "De bondscoach past die tactiek al een tijdje toe. Dat is wat toevallig begonnen. Tegen Bosnië-Herzegovina speelden ze nog met z’n vieren achterin. Toen Jordan Lukaku uitviel, speelde België met z’n drieën voort."

  "Dat is goed meegevallen, onder meer thuis tegen Estland, maar we incasseren wel te veel doelpunten. De laatste 5 wedstrijden telkens 1 en dat is te veel voor een ploeg met zulke kwaliteiten."

  "Ik denk niet dat de bondscoach snel zal teruggrijpen naar een viermansverdediging. Misschien tegen een erg sterk elftal, maar tegen Estland nog niet."

  3- Welke Esten moeten we in de gaten houden?

  Raes: "Estland heeft geen topploeg. Aanvoerder Klavan is een van de bekendste spelers. Hij voetbalt voor Liverpool. Dat is een stevige centrale verdediger. In de 8-1 thuis tegen België had hij het wel moeilijk. Hij maakte zelfs een own-goal."

  "Ondertussen hebben de Esten hun systeem veranderd. Ze spelen ook met z’n drieën achteraan. En vooraan op rechts komt er een snelle jongen van Qabala bij: Zenjov. Die was er ook bij tegen Anderlecht. Er zit iets meer systeem en vastheid in dan in de heenmatch in Brussel."