• home
 • video
 • pas verschenen

  Welles-nietesspel rond oefenmatch tegen Tsjechië: Daarom was het geen officiële wedstrijd

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De oefenmatch gisteren tegen Tsjechië was geen officiële wedstrijd en dus telt ze niet mee voor het aantal caps en goals. Daar bestond gisteren nog onduidelijkheid over, ook bij een verbaasde bondscoach en Jan Vertonghen. Hoe zat het nu precies?

  "Het verhaal gaat dat Tsjechië eigenlijk tegen een klein land wou oefenen, waartegen ze elf keer mochten wisselen. Maar die wedstrijd viel uiteindelijk weg en daarom werd contact opgenomen met België", legde Peter Vandenbempt gisteren al de situatie uit.

  "Tsjechië wilde wel met twee verschillende opstellingen kunnen spelen. (Maar elf wissels zijn niet toegestaan in een officiële wedstrijd.) België is daarmee akkoord gegaan en heeft de wedstrijd daarom nooit officieel aangevraagd bij de FIFA."

  "Wat wel is aangevraagd zijn officiële scheidsrechters. Tot maandagmiddag was er geen probleem, maar toen kwam de vierde scheidsrechter met de boodschap dat zij als officiële refs niet meer dan zes wissels mogen toestaan. Anders komen ze in de problemen."

  "Zowel België als Tsjechië heeft gezegd dat ze zich daar naar zouden schikken en maar zes wissels zouden doen. De Belgische bond heeft dan nog aan FIFA gevraagd er dan toch een officiële match van te maken, maar daarvoor was het te laat."

  Vertonghen: "Waarschijnlijk ken ik enkele regels uit het UEFA-reglement niet"

  De spelers en de bondscoach vielen na de wedstrijd uit de lucht toen hun werd voorgeschoteld dat de wedstrijd niet zou tellen in het aantal caps en goals.

  "Dat komt omdat er na de middagvergadering van de scheidsrechters geen briefing meer is geweest aan de spelers en de bondscoach", laat woordvoerder van de voetbalbond Stefan Van Loock weten aan Sporza.

  Nochtans hadden de spelers dat eigenlijk kunnen weten, want de wedstrijd was niet aangekondigd als een officiële match. "Omdat er maar zes en geen elf wissels mochten worden gedaan, zullen zij ervan uitgegaan zijn dat het uiteindelijk toch een officiële wedstrijd was. Dat kan ik wel begrijpen."

  Deze morgen hadden de spelers nog altijd geen volledige uitleg gekregen van de bond. Dat bleek uit de reactie van Jan Vertonghen, die het record aantal caps van Jan Ceulemans najaagt.

  "Ik zal er maar niet te veel over zeggen. Ik snap gewoon niet hoe zoiets kan gebeuren. Waarschijnlijk ken ik enkele regels uit het UEFA-reglement niet. Maar ik denk dat er nog een paar in dat geval zijn."