• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt over Cristiano Ronaldo: "Fe-no-me-naal"

  "Dat Juventus kopje-onder ging, vond ik verrassend."

  Peter Vandenbempt is onder de indruk van Real Madrid en Cristiano Ronaldo in het bijzonder. "Wat statistieken en resultaten betreft hoeft hij al lang niet meer onder te doen voor Messi", vindt onze commentator.

  Peter Vandenbempt was gisteravond getuige van de Champions League-finale in Cardiff. Real won met 4-1 van Juventus. Lees hieronder zijn analyse van de wedstrijd.

  Superefficiënt Real

  Iedereen had gedacht dat de beker veeleer de kant van Juventus zou uitgaan. Misschien was het wishful thinking. Iedereen gunde het Juventus en vooral doelman Gianluigi Buffon.

  In de tweede helft heeft Real Madrid grote indruk gemaakt. Ik vond het begin van Juventus heel erg sterk. De Italianen zetten Real Madrid meteen vast. Ze beletten de Spanjaarden te voetballen. Pjanic deed goeie dingen, ze hadden enkele goeie pogingen en Navas moest zich een keer reppen.

  Geleidelijk aan zag je Real Madrid toch weer opschuiven, met Modric in een hoofdrol. Isco heeft een indrukwekkende tweede helft gespeeld. We moeten wel zeggen dat Real al zijn kansen heeft afgemaakt. Ze waren superefficiënt. Zoals ze het hebben uitgespeeld, vond ik indrukwekkend.

  Slechtste helft van Juventus

  Bij de rust was er nog niets aan de hand voor Juventus. Niemand had gedacht dat ze nog 3 doelpunten zouden incasseren. Je zag wel snel aan de lichaamstaal van Allegri dat de wedstrijd zijn elftal aan het ontglippen was. Hij was wild aan het gesticuleren, maar het voetbal haalde de bovenhand.

  Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Zeker in de grootste clubfinale ter wereld. De best voetballende ploeg liet de bal rondgaan. Real kreeg ook meer ruimte, omdat Juventus het niet meer kon belopen.

  Dat Juventus kopje-onder ging, vond ik verrassend. Juventus heeft het altijd onder controle. Dit was de eerste keer dat het team uit mekaar viel. Die extra meter werd niet meer gelopen.

  Voetballend waren ze heel erg zwak. Pjanic zakte weg, Dybala zakte weg, Higuain en Mandzukic deden niet meer mee in de tweede helft en Cuadrado viel heel erg slecht in.

  Juve heeft op het slechts denkbare moment zijn slechtste helft van de hele Champions League-campagne gespeeld. Na die 2 doelpunten kort op mekaar hadden ze een klap gekregen.

  Fe-no-me-naal

  Ronaldo heeft de voorbije 2 maanden 10 doelpunten gemaakt op het moment dat de allerbeste ploegen overblijven. Tegen Bayern München maakte hij er 5, tegen Atletico 3 en tegen Juventus 2.

  Bayern heeft met Neuer de beste keeper ter wereld in doel staan. Atletico en Juventus beschikt over de meest solide verdedigingen van de laatste jaren in Europa. Ronaldo maakt daar wel 10 doelpunten tegen. Hij zit nu aan 105 goals in de Champions League. Fe-no-me-naal, vind ik dat.

  Wat statistieken en resultaten betreft hoeft hij al lang niet meer onder te doen voor Messi. Het is het resultaat van een goed management. Dat moeten we Zidane nageven.

  Hij heeft Ronaldo tussen half maart en half mei geen enkele uitwedstrijd laten spelen in La Liga. Hij hoefde zich niet te verplaatsen voor competitiewedstrijden van Real. Hij is wel een keer naar Ibiza geweest, maar dat schijnt minder vermoeiend te zijn.

  Ze hebben Ronaldo fris gekregen voor het belangrijkste moment van het seizoen. Dat is het grote verschil met de voorbije finales. Toen was er slechts een meelopersrol weggelegd voor Ronaldo. Nu heeft hij geschitterd in de eindfase van de Champions League. Gisteren zette hij de kroon op het werk.

  Waar staat Zidane voor?

  Wat prestaties betreft kan je niet beter dan doen Zidane. In anderhalf jaar hoofdtrainer heeft hij al twee keer de Champions League en een keer de Spaanse landstitel gewonnen. Dat is ongelooflijk.

  Toch blijven de twijfels nog wat hangen. Zidane wordt geroemd om zijn peoplemanagement. Hij slaagt erin om de ego's goed te managen.

  Wat je nog mist bij Real is een herkenbaar elftal, dat voetbalt in een herkenbare stijl. Waar staat Zinédine Zidane voor als coach? Dat antwoord hebben we nog niet gevonden.

  De twijfels zullen wel minderen, want Zidane slaagt er wel in om prachtige voetballers als Modric, Isco, Marcelo en Ronaldo fantastisch te laten voetballen.

  Nu zouden we graag een keer zien hoe Zidane een wedstrijd naar zijn hand zet met een wissel of een tactische verandering. Dat zijn ploeg voetbalt naar de idee van de trainer.

  Laatste kans

  Juventus krijgt de komende jaren zeker nog kansen. Het is een zeer stabiele club met een zeer sterke financiële basis. De club wordt zeer goed geleid met een duidelijke visie.

  Voor een paar spelers was dit misschien wel de laatste kans. Denk maar aan Buffon. Al zeiden we dat 2 jaar geleden ook al. Ook Chiellini, Barzagli en Dani Alves worden een jaartje ouder. Voor hen is de kans misschien vervlogen.

  Peter Vandenbempt