• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Iedereen gunt het Juventus en de prachtige mens Buffon"

  Vandenbempt kijkt uit naar de Champions League-finale.

  Met Real Madrid en Juventus staan de twee beste teams van het seizoen tegenover elkaar in de CL-finale. "Veel groter kan een Europese finale niet worden", beseft Peter Vandenbempt, die beide finalisten tegen elkaar afweegt.

  "Juventus heeft dit seizoen de beste indruk gemaakt"

  Juventus en Real Madrid zijn de twee beste teams van het seizoen en ook nog eens twee ronkende namen. Samen hebben ze 20 Europese bekers gewonnen, Real zelfs 11 keer die bij de landskampioenen. Veel groter kan een Europese finale niet worden.

  Juventus heeft dit seizoen de meeste indruk gemaakt. Het is een completer elftal geworden dan twee jaar geleden, toen het de finale verloor tegen Barcelona.

  De organisatie is er nog altijd. Het elftal straalt nog altijd dezelfde passie uit, met de 39-jarige Buffon voorop. Maar die tactische discipline en onverzettelijkheid is nu ook gekoppeld aan heel veel offensief talent.

  Juventus was een heel seizoen stabiel, terwijl je bij Real toch vaak de indruk hebt dat het de verkeerde kant kan uitgaan. Denk maar aan de kwartfinale tegen Bayern München, waar ze één helft gedomineerd werden. Of ook 20 minuten tegen Atletico Madrid. Real wordt al eens zoek gespeeld.

  "Collectief Juventus heeft ook geweldige voetballers"

  De finale tussen Juventus en Real wordt wel eens neergezet als het sterkste team tegen de sterkste individuen. Dat is een beetje een cliché, maar ook wel juist. Real heeft natuurlijk veel individueel talent, maar er zit, zeker verdedigend, toch minder een lijn in dan bij Juventus. Ronaldo is de exponent hiervan. Hij is iemand die altijd het verschil kan maken.

  Aan de andere kant heb je het indrukwekkende collectief van Juventus, maar die hebben ook geweldige voetballers. Met de nieuwe Argentijnse ster Dybala voorop, maar ook nog met Khedira, Bonucci en Higuain.

  "Bij Real heb je de indruk dat het vaak improvisatie is"

  Juventus tegen Real is een ook een clash tussen twee trainers. Allegri is sinds Nieuwjaar afgestapt van zijn traditionele concept en heeft plots al zijn offensieve talent binnen de lijnen gebracht. En dat heeft gerendeerd, met een indrukwekkende zegereeks.

  Maar het blijft toch ook een team dat op de Italiaanse leest is geschoeid: tactisch altijd op wereldniveau.

  Bij Real heb je de indruk dat het vooral improvisatie is. Zo liet Zidane zijn middenvelders tegen Bayern in een ruit spelen, terwijl ze daar nooit op geoefend hadden en niemand er wat van begreep.

  Af en toe oogt het wat chaotisch, al is dat natuurlijk niet helemaal zo. Anders word je niet voor het eerst in 5 jaar kampioen en sta je opnieuw in de CL-finale.

  Het blijft dan ook moeilijk om Zidane als trainer te beoordelen. In hoeverre zijn de successen van Real het trainerswerk van Zidane?

  Met zijn charisme heeft hij wel de kleedkamer heel goed gemanaged. Hij is de eerste trainer die aan Ronaldo heeft kunnen uitleggen: "Je wordt wat ouder, dus je zal minder spelen en ook op een andere positie, zodat je minder moet lopen en frisser bent voor doel." Dat is zijn verdienste.

  Vorig jaar liet Zidane vooral zijn Italiaanse kant zien, waar hij toch lang gespeeld heeft, met behoudend voetbal. Nu is hij overgeschakeld naar frivool en aanvallend voetbal, waarmee hij spektakel gebracht heeft.

  "Ronaldo vs. Buffon: doelpuntenmachine vs. onneembare vesting"

  Real tegen Juventus is niet alleen individuen tegen een ploeg of Zidane tegen Allegri, het is ook Ronaldo tegen Buffon. De doelpuntenmachine tegen de onneembare vesting, die op zijn 39e nog altijd absolute wereldtop is. Het is ook een strijd om de Gouden Bal, die de voorbije 100 jaar verdeeld werd onder Messi en Ronaldo. Maar de Italianen zijn een campagne gestart om eindelijk eens een Gouden Bal aan Buffon te geven.

  Als ik mijn objectiviteit even aan de kant mag schuiven: ik denk dat iedereen het Juventus en zeker de prachtige mens en atleet Buffon gunt om eens de Champions League te winnen.

  Peter Vandenbempt