• home
 • video
 • pas verschenen

  "Newcastle én Sels maakten foute inschatting: hij past (nog) niet in Engeland"

  Matz Sels begon als 1e doelman, maar eindigde als 3e doelman.

  Een jaar geleden werd Matz Sels verkozen tot Doelman van het Jaar in België en versierde hij een lucratieve transfer naar Engeland. Nu is hij bij Newcastle in de anonimiteit verzeild geraakt. Zijn rapportcijfers ogen dan ook mager. "Maar het is geen rampseizoen."

  "Het verschil tussen het voetbal in België en Engeland is groot"

  6,6 miljoen euro betaalde Newcastle voor Gent-doelman Matz Sels. Dat hij uiteindelijk maar 9 keer in actie kwam in de Engelse tweede klasse en een handvol bekermatchen mocht spelen, is dan ook een teleurstelling, vindt Mark Douglas, de Newcastle-watcher van The Chronicle, The Journal en The Sunday Sun.

  "Zijn probleem is dat hij zich moeilijk heeft aangepast aan het fysieke Engelse voetbal. Aan zijn techniek of talent lag het niet. Je ziet dat het een goeie keeper is."

  "Maar de stap van het voetbal in België naar dat in Engeland is te groot. In de Engelse tweede klasse wordt er nog altijd veel met hoge ballen gewerkt."

  "Hij begon als eerste doelman bij Newcastle, maar had de pech dat de club matig aan de competitie begon. Newcastle slikte een paar vermijdbare goals en Sels betaalde daar een prijs voor."

  "Uiteindelijk koos Benitez voor Karl Darlow en die heeft weinig verkeerds gedaan. Op het einde van het seizoen kwam dan ook nog Rob Elliot in de ploeg, toch een grote naam in Engeland. Zo is Sels naar de 3e plaats in de pikorde gezakt."

  "Geen rampseizoen, wel een ongelukkig seizoen"

  Sels heeft matchen nodig om aan de speelstijl in Engeland te kunnen wennen, maar die krijgt hij nu niet meer. "Dat is de catch-22. Hij zou eigenlijk ervaring moeten opdoen, maar die kunnen ze hem niet geven, want hij straalt geen vertrouwen uit."

  "Ik heb wel wat met hem te doen. Hij is een harde werker, gedraagt zich altijd professioneel. Dankzij zijn attitude zijn ze nog altijd tevreden over hem."

  "Maar zelf zal hij ongetwijfeld vol frustraties zitten. Hij is een goeie keeper, een international zelfs. Hij zal gedacht hebben dat hij hier meer zou kunnen spelen. Dat dat niet gelukt is, is een ontgoocheling."

  "Een rampseizoen zou ik het wel niet noemen, eerder een ongelukkig seizoen. Hij was niet klaar voor het Engelse voetbal. Dat was een slechte inschatting van Newcastle, maar ook van Sels zelf. In een andere competitie was het misschien wel gelukt."

  "Is best mogelijk dat hij door de grote poort terugkeert"

  Een verloren zaak is het nog niet, volgens Mark Douglas. "Hij is dan wel hard aangepakt door enkele fans, maar dat is geen weerspiegeling van de mening van alle fans."

  "Als hij bijvoorbeeld uitgeleend zou worden, dan kan hij best door de grote poort terugkeren. Benitez is ook geen trainer die iemand op één seizoen afrekent. De beste op het moment zelf speelt."

  "Newcastle is ook allesbehalve een makkelijke club voor nieuwkomers. De druk is er meteen groot. Kijk naar Florian Thauvin. Ook hij is hier niet doorgebroken. Hij is teruggekeerd naar Frankrijk en is daar Speler van het Jaar geworden bij Marseille en international geworden."

  "Maar zonder iets te doen volgend seizoen zal het moeilijk worden om door te breken bij Newcastle. Er staan nu twee keepers boven hem en het zou me niet verbazen dat Newcastle nóg een keeper koopt, nu het weer in de Premier League speelt. Ik denk dat de club open zal staan voor aanbiedingen voor Sels."