• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vreven over zijn landgenoot bij NAC: "Maakte bijna elke dag ruzie met Dessers"

  Stijn Vreven is gelukkig in Breda.

  NAC Breda dwong gisteren promotie af naar de Eredivisie. Twee Belgen speelden een hoofdrol: trainer Stijn Vreven en Cyriel Dessers. "Nu ben ik superblij dat Waasland-Beveren mij ontslagen heeft", vertelt Vreven. Hij verklapt ook een geheim uit de kleedkamer. "Ik had om de dag ruzie met Dessers om hem wakker te houden."

  "Mijn ontslag was een geluk bij een ongeluk"

  Stijn Vreven werd eind oktober ontslagen bij Waasland-Beveren, maar in 2017 nam de carrière van de trainer opnieuw een hoge vlucht. Hij ging aan de slag bij NAC en bemachtigde een ticket voor de Eredivisie. "Mijn ontslag is een geluk bij een ongeluk geweest", vertelt hij.

  "Nu ben ik superblij dat ze dat toen beslist hebben natuurlijk. Ik heb hier een kans gekregen bij zo'n mooie club en we hebben promotie afgedwongen. Ik heb gisteren niet aan Waasland-Beveren gedacht."

  "Het mooiste moment uit mijn carrière? Eigenlijk wel, ook omdat het zo onverwacht is. Toen ik hier in het midden van het seizoen aankwam, waren de verwachtingen eigenlijk te hoog gespannen. Maar uiteindelijk is het ons met zijn allen toch gelukt om die in te lossen. Dat is een prachtprestatie."

  "Dessers is een goalgetter, maar je moet hem ook doen werken"

  Er loopt nog een landgenoot rond in Breda: Cyriel Dessers. In onze competitie was hij aan de slag bij OH Leuven en Lokeren. Afgelopen seizoen scoorde hij 29 keer. "Het is moeilijk te zeggen wat het verschil is."

  "Dessers heeft een fantastische kwaliteit: hij is een ongelooflijke goalgetter. Hij kan het met links, met rechts, met de kop en vanuit alle hoeken."

  "Maar het is ook een jonge jongen met bepaalde flair over zich. Je moet hem elke dag wakker houden. Ik zal eerlijk zijn: ik heb er om de dag ruzie mee. Je moet hem echt doen inzien dat als hij iets van zijn carrière wil maken, hij elke dag hard moet werken. Hij moet elke dag beter willen worden."

  "Daar is hij dan wel stap voor stap mee aan de slag gegaan. Hij is een van de sleutelspelers geweest in de play-offs. Of hij blijft? Er is al langer interesse. Behalve de top drie zijn alle clubs uit de Eredivisie geïnteresseerd in hem. Hij is niet de enige speler die kan vertrekken bij ons. Maar nu we naar de Eredivisie mogen, willen we al onze goeie spelers houden.”

  "Dit is een droom die werkelijkheid wordt voor de supporters"

  Wat betekent deze promotie nu voor de club en voor de stad? "Dat is moeilijk te omschrijven. Gisteren stonden 20.000 supporters ons op te wachten in Breda. Ook in onze thuiswedstrijden zie je zuiderse taferelen. De sfeer is ongelooflijk."

  "NAC hoort bij de vijf mooiste clubs in Nederland. Het is een club met traditie en passie. De supporters hopen elk seizoen op promotie. Je kan wel blijven zeggen dat je club thuishoort in de Eredivisie, maar nu hebben we het eindelijk echt gedaan. Ik ben heel blij voor de supporters.”

  Toch was de sfeer niet optimaal toen Vreven arriveerde. "Ik wou echt een wij-gevoel creëren en dat was moeilijker dan ik gedacht had. De supporters waren niet meer kritisch, maar negatief. Cynisme regeerde. Er waren meer dan woorden nodig om dat te veranderen. De fans moesten de ploeg zien veranderen. Ze moesten opnieuw een ploeg zien die wilde vechten."

  "Uiteindelijk promoveren we met het jongste NAC ooit. De gemiddelde leeftijd is 21,7 jaar. Fantastisch. Voor de supporters is dat een droom die werkelijkheid wordt.”

  Beelden van het feest in Breda: