• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Preud'homme: "Als ik frisser of jonger was geweest, was ik zeker bij Club gebleven"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Michel Preud'homme heeft de bladzijde Club Brugge omgedraaid. Bij Peter Vandenbempt blikt hij nog één keer terug, maar ook vooruit. "Wie mij kent, zegt dat ik die sabbatperiode niet lang zal volhouden. Maar zij kunnen niet in mijn hoofd kijken." Eén ding zal Preud'homme zeker niet missen: de pers. "We worden als trainer in België vaak als een clown behandeld."

  Michel Preud'homme over...

  • ... zijn afscheid: "Ik deed het allemaal nog wel bij Club, maar het was op karakter."
  • ... zijn liefde voor Club Brugge: "Die band die ik hier heb opgebouwd is ongelooflijk."
  • ..."het jaar te veel": "Dat is belachelijk. Een tweede plaats is toch geen mislukt seizoen?"
  • ... zijn erfenis: "We hebben van Club Brugge weer een topclub gemaakt."
  • ... de pers: "Ik zou graag eens tegenover sommige mensen gaan zitten en zeggen: "Wat vertel jij nu?" Dat zou mooie tv opleveren."
  • ... zijn vakantie: "Ik wil weer een goed gevoel krijgen in mijn lichaam én mijn hoofd."

  "Het kostte mij te veel energie de laatste tijd"

  "Het dringt nog niet goed tot mij door dat ik gestopt ben. Het besef zal pas komen als iedereen opnieuw begint met de trainingen en ik op vakantie blijf."

  "Maar het schrikt mij niet af. Want ik heb er zelf voor gekozen. Ik hoop dat ik met wat rust weer wat minder moe word."

  Dat is ook de reden waarom Preud'homme Club Brugge verlaat. "Het is niet eerlijk om je verantwoordelijkheid toch te nemen als je te moe bent. Ik neem altijd veel hooi op mijn vork, ben met alles bezig. Maar het kostte te veel energie. Ik deed het wel allemaal nog, maar op karakter."

  "Mocht ik frisser geweest zijn, of ik was jonger dan 58 jaar, dan was ik hier zeker nog een 5e of 6e jaar gebleven."

  Video player inladen ...

  "Ik heb nooit een reden gehad om Club Brugge te verlaten"

  Preud'homme bleef bij geen enkele club langer dan bij Club Brugge. "Ik heb nooit een reden gehad om te zeggen: "Ik ben hier weg." In het verleden ging ik weg omdat iets me stoorde of in het geval van Twente omdat ik een ongelooflijke financiële aanbieding kreeg uit Saudi-Arabië."

  "Ik heb nog zulke aanbiedingen gekregen, maar ik zat in een ander moment in mijn loopbaan. Ik wou niet meer per se veel geld verdienen. Ik wou me goed voelen bij een club. Dat is gelukt bij Club Brugge."

  "Die band die ik met deze club heb opgebouwd is ongelooflijk. Ik had dat niet verwacht. In Standard heb ik die liefde ook ervaren. Luikenaars en Bruggelingen lijken blijkbaar op elkaar."

  Video player inladen ...

  "Ook in de moeilijke momenten kreeg ik steun van Vincent en Bart"

  Preud'homme had in een ideale wereld dan wel langer willen blijven, toch spraken veel waarnemers nu al over "het jaar te veel". "Dat vind ik belachelijk. Een tweede plaats is toch geen rampzalig seizoen? Misschien was de perceptie anders omdat ik eerst ging stoppen, maar toch heb voortgedaan."

  "Sowieso was het een nieuwe ervaring voor mij. Het jaar van de bevestiging is nog moeilijker. Of er problemen waren met de spelers? Die zijn er altijd, maar minder dan vorige jaren. We kenden elkaar, we wisten waar we naartoe wilden. Ik had wel nooit verwacht dat zoveel spelers met een gelijkaardig profiel tegelijkertijd in de lappenmand zouden belanden."

  Preud'homme ontkent ook dat hij met de leiding van Club op gespannen voet leefde. "Waar komt dat vandaan? Ik heb juist heel veel steun gekregen van Vincent (Mannaert, manager) en Bart (Verhaeghe, voorzitter)."

  "Na Anderlecht, toen we met 2 op 12 stonden in de play-offs, was er wel even een moeilijk moment. Maar toen hebben we een strategie opgesteld om eruit te geraken. Zonder ruzie zijn we tot een oplossing gekomen."

  Video player inladen ...

  "Club is club met meeste fans, meeste sfeer,... meeste alles"

  Hoe blikt Preud'homme terug op zijn periode bij Club Brugge? "We hebben van Club opnieuw een topclub gemaakt. We zijn de laatste 3 seizoenen 2e, 1e en 2e geworden. Dat zijn de resultaten van een topclub."

  "Ideaal was geweest als ik had kunnen afsluiten met 2 titels en 2 bekers. Dat had ook gekund. Maar 1 titel en 1 beker is ook mooi."

  "Bovendien is Club Brugge de club met de meeste supporters, met de meeste sfeer,... met het meeste van alles. Club is ook op de goeie weg om dit door te trekken. Let wel, dit is niet het werk van één persoon, maar van een hele ploeg."

  Video player inladen ...

  "We worden als trainer in België vaak als een clown behandeld"

  Preud'homme gaat er vanuit dat hij nooit nog een Belgische club zal trainen, al zal hij het Belgische voetbal wel blijven volgen. "Maar de randzaken zal ik niet missen. We worden als trainer in België vaak als een clown behandeld."

  "Er mag meer respect en bewondering zijn voor de trainers. De ene maand zeggen ze dit, de andere maand het tegenovergestelde. Af en toe denk je nadat je belachelijk gemaakt bent wel eens: doe het maar zonder mij."

  Moet hij zich daar dan niet boven zetten? "Ja, maar als je er niet tegen vecht, worden die leugens en stomme uitspraken plots waarheden. En zo moeten we steeds meer tijd steken in ons te verdedigen."

  Het kriebelt dan ook om nu zelf de tv-studio's in te stappen. "Ik zou graag eens tegenover sommige mensen gaan zitten en zeggen: "Wat vertel jij nu?" Dat zou mooie tv opleveren."

  Video player inladen ...

  "Ik wil niet langer opstaan met zorgen"

  Preud'homme gaat zich de komende maanden bezighouden met golfen en zijn kinderen en vrouw. "Ik wil weer een goed gevoel krijgen in mijn lichaam én mijn hoofd. Ik wil niet langer opstaan met zorgen. En ik ga ook veel voetbal kijken. Je zal me vaak in Brugge zien."

  "Wie mij kent, zegt dat ik dit niet lang zal volhouden. Maar zij kunnen niet in mijn hoofd kijken. Toen ik gestopt ben als doelman, kon ik fysiek ook nog voortdoen, maar ik kon de opofferingen niet meer opbrengen."

  "Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing. Nu heb ik dat gevoel opnieuw. Misschien is het nu dus wel helemaal voorbij voor mij?"

  Video player inladen ...