• home
 • video
 • pas verschenen

  Lineker: "Ik zou verrast zijn als City Kompany laat gaan"

  Aster Nzeyimana op bezoek bij de BBC.

  Aster Nzeyimana mocht vorig weekend een bezoek brengen achter de schermen van "Match of the Day". Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezige BBC-analisten naar hun mening te vragen over enkele hete "Belgische" hangijzers.

  Wekelijks worden de prestaties van de "Premier League Belgen" geanalyseerd door een indrukwekkend team van redacteurs en computerprogramma's, en daarna besproken aan de groot uitgevallen salontafel van Gary Lineker in Match of the Day op BBC.

  Onze man ter plaatse oversteeg de waan van het weekend en vroeg de analisten naar enkele hete hangijzers over Rode Duivels. Te beginnen met de toekomst van Vincent Kompany.

  "Het is goed voor Manchester City en de Premier League dat Kompany terug is. Het was hard om al die blessures te zien de voorbije jaren", vertelde presentator Gary Lineker. "Sinds zijn terugkeer is City meer consistent en spelen ze defensief beter, wat belangrijk is."

  "Ik zou verrast zijn moest City hem laten gaan. Ze zullen samen moeten beslissen, maar ik denk dat City wil dat hij blijft. Hopelijk raakt hij niet weer geblesseerd."

  "Lukaku moet uitgedaagd worden"

  Ondertussen lijkt er in Engeland geen dag voorbij te gaan zonder dat er gespeculeerd wordt over de toekomst van Romelu Lukaku. "Er zullen veel clubs geïnteresseerd zijn: Manchester United en ook Chelsea, zeker als Diego Costa vertrekt", zegt Gary Lineker over de vele geruchten.

  "Of hij in Engeland zal blijven zal van verschillende factoren afhangen. Als clubs als Barcelona of Real Madrid je willen betalen, verandert de situatie. Maar ik betwijfel of hij clubs van dat niveau zal interesseren. Daarvoor zijn zijn baltoetsen niet zuiver genoeg. Maar hij scoort en dat is het beste wat je kan doen in voetbal."

  Die menig wordt gedeeld door gewezen Arsenal-speler Martin Keown. "Hij heeft een uitstekende fysiek, maar moet nog beter worden met zijn voeten. Tegen Swansea hield Fernando Llorente aan de overzijde de bal beter bij dan Lukaku."

  "Maar Lukaku is nog maar 23 jaar. Hij is een speler die uitgedaagd moet worden. Tegen Swansea leek het alsof hij uitkeek naar een dagje strand. Anderzijds zijn er momenten dat zijn kracht ongelooflijk is en dat hij spelers voorbijloopt voor de lol." 

  "Kiezen tussen Hazard en De Bruyne is als tussen Jennifer Lopez en Eva Mendez"

  De strijd om de titel in de Premier League kan vanavond beslist worden. Met dank aan Eden Hazard, die dit seizoen alle Belgen in zijn schaduw zette volgens de analisten van Match of the Day.

  "Als ik op dit moment moet kiezen tussen Hazard of Kevin De Bruyne ga ik voor Hazard", vertelt Danny Murphy (foto). "De Bruyne kan een heel speciale speler worden, maar meer dan De Bruyne heeft Hazard het vermogen om wedstrijdbepalend te zijn. Als Hazard fit is en goed speelt, is hij niet ver verwijderd van "unstoppable"."

  "Eigenlijk is kiezen tussen die twee hetzelfde als kiezen tussen een nacht doorbrengen met Jennifer Lopez en Eva Mendez. Ik hou van beiden." 

  "Wat is het budget van de Belgische bond voor een bondscoach?"

  Ook de Belgische bondscoach is geen onbekende in Engeland, maar het valt op dat de analisten niet het achterste van hun tong laten zien over Roberto Martinez.

  "Ik ken het budget van de Belgische voetbalbond niet om grotere en zogenaamd betere managers aan te trekken", begint Danny Murphy veelzeggend. "Maar ik weet wel dat niemand kan zeggen dat hij geen passie voor voetbal heeft."

  "Hij bekijkt heel veel en absorbeert veel. Ik hou van zijn positieve aanpak. De spelers die België heeft passen bij de manier waarop hij het graag aanpakt. Maar dat betekent nog geen succes."

  "Soms moet je een resultaat kunnen halen als je slecht speelt. De belangrijkste kritiek was dat hij te veel op dezelfde manier speelde. We zullen zien."

  "Hij heeft een aantal van de beste spelers van Europa ter beschikking", vult Martin Keown aan. "Maar dat maakt het niet altijd makkelijk om de beste 11 spelers te kiezen of de juiste tactiek toe te passen. Thierry Henry zit nu de Rode Duivels. Ik hoop dat hij zich ontwikkelt als trainer. Hij heeft veel verstand van het spelletje."