• home
 • video
 • pas verschenen

  Begeleider Tielemans: "Hij beseft dat al zijn woorden geïnterpreteerd worden"

  Smeets vergezelde Tielemans op de Gouden Schoen.

  Youri Tielemans staat in het midden van de belangstelling en toch zijn er weinig mensen die de persoon achter de voetballer echt goed kennen. Peter Smeets is een uitzondering op die regel. "Als het over zijn job gaat, is Youri professioneel en beredeneerd."

  Een nakende transfer naar het buitenland, in volle titelstrijd met Anderlecht en maandagavond winnaar van de Ebbenhouten Schoen: hoe kan een jongeman (Tielemans werd afgelopen zondag 20 jaar) zo rustig blijven onder alle aandacht? 

  Het antwoord op die vraag heet voor een stuk Peter Smeets, al enkele jaren de persoonlijke begeleider van Tielemans. "Ik heb tot vier jaar geleden voor Anderlecht gewerkt en spelers begeleid. Nu doe ik dat individueel", zegt Smeets op Radio 1.

  "Youri begeleid ik bijvoorbeeld sinds het moment dat hij bij de A-kern kwam. Ik ben een verlengstuk van de familie. Vaak is 50 procent van mijn werk gesprekken voeren met de ouders om te weten welke richting zij uit willen. Hun kind wordt plots een ster en dat is vaak nieuw."

  Ook in interviews is duidelijk dat Tielemans begeleid wordt. Hij toont nooit het achterste van zijn tong. "Als het over zijn job gaat is Youri professioneel en beredeneerd."

  "Maar dat hij een mooi interview geeft, betekent niet dat hij zichzelf niet is. Hij beseft gewoon dat elk woord verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Zoals hij gefocust is tijdens een wedstrijd, is hij gefocust tijdens interviews."

  "Achter de schermen kunnen we plezier maken over gewone dingen. Maar Youri is duidelijk. Hij is voetballer en wil zijn geluk thuis op zijn eigen manier beleven. Daar hebben de media geen zaken mee."

  "Kans is miniem dat hij bij Anderlecht blijft"

  De volgende weken worden bijzonder belangrijk voor de carrière van Youri Tielemans. Maar over de toekomst van zijn pupil wil Peter Smeets weinig kwijt.  

  "Het enige dat ik kan zeggen is dat de kans miniem is dat hij volgend jaar nog bij Anderlecht speelt. Voor de rest ga ik net als Youri het afgesproken antwoord geven: "We geven daar nu geen antwoord op"."

  "Dat is normaal, denk ik. Youri strijdt voor de titel. Dan moet je verhalen over transfers afschuiven, want dat zorgt voor extra druk. Er komt iets op hem af waar hij erg naar uitkijkt. De titel is belangrijker dan al de rest op dit moment."

  "Vergeet niet dat Youri al vanaf zijn 5e bij Anderlecht speelt. Hij is Anderlecht, ook al verlaat hij de club."