• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht mag eventuele titel niet vieren in Brugge: "Maar knus in Brussel"

  Als het de titel pakt in Brugge, mogen de Anderlecht-fans er niet vieren.

  Als Anderlecht zondag wint in Brugge, is het kampioen. De mogelijke podiumceremonie en bekeruitreiking zullen in dat geval evenwel niet in Brugge mogen plaatsvinden. Burgemeester Renaat Landuyt: "Club-Anderlecht is een risicomatch. Dus is dit de gebruikelijke gang van zaken."

  De laatste keer dat een club kampioen werd op verplaatsing was in 2010 met toevallig dezelfde affiche. Toen organiseerde de Pro League nog geen grootste titelviering, maar sinds een paar jaar wel.

  Om provocaties evenwel te vermijden besliste de politie samen met de Pro League om het mogelijke titelfeest van Anderlecht niet in Jan Breydel te laten doorgaan. "Uit veiligheidsoverwegingen", zegt burgemeester Landuyt.

  "Het zou onvoorstelbaar zijn dat men op het terrein van de andere een feestje bouwt. Het is ook beter voor de mensen van Anderlecht dat ze dat knus onder elkaar kunnen doen. Als het al zou gebeuren", spreekt het Brugse hart van de burgemeester.

  Wat mogen Anderlecht-supporters in Brugge doen bij een eventuele titel? "Die moeten zich haasten naar hun stadion en daar een groot feest vieren."

  "Het is gebruikelijk dat alle supporters naar huis begeleid worden bij dergelijke risicomatchen. Het toegangsticket is ook het busticket, zodat het zeker is dat je met dezelfde bus naar huis kunt. Die bussen worden ook begeleid."

  "Je kunt niet verbieden dat fans blijven hangen, maar ze doen dat niet"

  Wat met supporters die blijven hangen, in de roes een pintje willen drinken op 't Zand en hun bus laten voor wat het is? "Je kunt dat niet verbieden, maar ze doen dat ook niet."

  "Ik veronderstel dat men in zo'n situatie liever onder mensen van Anderlecht in Brussel viert dan bij de Bruggelingen, die misschien op dat moment wat triest zullen zijn."

  "Natuurlijk zal men de vreugde kunnen uiten, maar dat gebeurt in de voorziene vakken in het stadion. Iedereen vermijdt provocaties op het veld en je wil niet dat er volk op het veld komt. Dat voorkom je door het niet uit te lokken."

  "Bij een risicomatch gaat men er altijd van uit dat er meer op til kan zijn. Men staat klaar om onvoorziene situaties te vermijden. En dat gebeurt in goeie samenspraak tussen de twee ploegen, de Pro League en Binnenlandse Zaken."

  Pronostiek? "1-0"

  Landuyt en met hem alle Club-fans verkopen het vel van de beer echter nog niet. De burgervader gelooft nog in de titel: "Zondag is een heel belangrijke match. We gaan uit van een zege voor Club, maar dan zijn er nog enkele matchen voor we helemaal zeker zijn. Ik ga kijken en verwacht een bescheiden 1-0."