• home
 • video
 • pas verschenen

  Uitgerekend kampioen worden tegen de grote rivaal

  Anderlecht in 2010 (links) en Club in 2005 (rechts) vieren in Jan Breydel.

  Het is de droom van de ene, een nachtmerrie voor de andere. Anderlecht kan zondag kampioen worden tegen Club Brugge. De afgelopen twee decennia gebeurde het vier keer dat de rivalen uit Brussel en Brugge uitgerekend tegen elkaar de titel in de wacht sleepten. Haal mee herinneringen op.

  2016: Klinkende zege Club zorgt voor extra zure nasmaak in Brussel

  Lang moeten we niet graven naar het laatste keer dat Club Brugge de zoete smaak van een titel vieren tegen Anderlecht mocht proeven. Vorig seizoen pakte Club zijn eerste titel na 11 jaar dankzij een 4-0-zege op eigen veld tegen Anderlecht.

  "Ik ben niet vergeten wat er vorig jaar gebeurd is", zei Youri Tielemans gisteren na de match tegen Zulte Waregem. "Het is niet normaal hoe Club ons toen heeft afgetroefd. We moeten revanche nemen voor wat ons daar is overkomen."

  Video player inladen ...

  2012: Penalty in minuut 95 doet Vanden Stockstadion ontploffen

  Vijf jaar geleden pakte Anderlecht in eigen stadion zijn 31e landstitel. Drie speeldagen voor het einde was een gelijkspel tegen Club Brugge voldoende voor mathematische zekerheid. Club verdiende meer, maar kreeg het deksel op de neus in de 95e minuut. Guillaume Gillet bezweek niet onder de druk en scoorde vanop de penaltystip de beslissende 1-1.

  2010: Anderlecht wint in het hol van de leeuw

  Nog pijnlijker dan in de slotseconden van een wedstrijd de titel naar de grote concurrent te zien gaan, is je belangrijkste rivaal de titel zien vieren in jouw stadion. Club Brugge moest dat scenario me lede ogen aanzien in 2010 toen Boussoufa, Lukaku, Van Damme en co voor de 30e titel zorgden voor Anderlecht dankzij een 1-2-zege. 

  2005: Kolkend Jan Breydelstadion viert 13e titel

  In 2005 moest Club wachten tot de voorlaatste speeldag om zeker te zijn over de landstitel. Twee keer kwam Club op voorpsprong thuis tegen Anderlecht, maar na de 2-2-gelijkmaker van Jestrovic moest Club nog een halfuur bibberen. De zoete smaak van de eindzege zal er niet minder om zijn geweest.