• home
 • video
 • pas verschenen

  Anastasiou: "Als je dit Griekenland onderschat, heb je zeker een probleem"

  Na de desastreuze EK-voorronde, met 2 nederlagen tegen de Faeröer, staat Griekenland er weer. Het telt 10 op 12 in de WK-kwalificatiegroep van de Belgen. Yannis Anastasiou, ex-spits van Anderlecht en huidig Roda-coach, schetst - in het Nederlands - het huidige Griekse nationale team. "De nieuwe bondscoach Michael Skibbe grijpt terug naar het succesverhaal van zijn landgenoot Otto Rehhagel."

  Sporza zocht Anastasiou op in Kerkrade. De opgeschoten spits, die rond de eeuwwisseling 9 keer scoorde in 23 matchen voor Anderlecht, stelt met ons vast dat de Grieken weer teruggegrepen hebben naar de wapens waarmee ze Europees kampioen werden in 2004 onder Rehhagel.

  Portugal 2004 was het hoogtepunt van het Griekse voetbal, de EK-voorronde van 2016 het dieptepunt. "Die twee nederlagen tegen de Faeröer waren heel pijnlijk. Dat kwam hard aan bij de Griekse voetballiefhebber. Iedereen had er zo zijn zeg over hoe het beter kon."

  Hoe was het zover kunnen komen? "Je had de periode onder Rehhagel met de EK-winst en daarna vier jaar de Portugees Fernando Santos, die nu met Portugal het EK won. In die tijd hadden we een stabiel team."

  "Toen Santos vertrok, hadden we wat problemen met trainerskeuzes, maar met Karagounis en Katsouranis stopten ook twee van de grootste namen van het Griekse voetbal. Dat heeft een grote invloed gehad. Die twee zorgden voor stabiliteit en rust. Dat was toen het sterkste punt van Griekenland. Zonder die twee was het heel moeilijk."

  Claudio Ranieri was in 2014 bondscoach van Griekenland. "Maar hij kende geen succes. Daarna pakten ze een Uruguayaan, maar dat was ook heel moeilijk."

  "Skibbe kreeg tips van Rehhagel"

  Onder de Duitse coach Skibbe draait het wel weer. "Hij brengt meer rust, ook in het spel. Ze spelen weer een beetje zoals vroeger. Heel compact, met weinig ruimte tussen de linies. Met meer countervoetbal in standaardsituaties. Dat was altijd al de kracht van het Griekse team. We hebben niet de meest creatieve, kwalitatieve spelers voorin. Hun kracht was het compacte spel, zo zijn ze Europees kampioen geworden."

  Wat is het geheim van Skibbe? "Hij heeft de ervaring van bij Dortmund, Leverkusen, Galatasaray en Frankfurt. Hij had ook heel veel gesprekken met Rehhagel (foto). Hij heeft veel tips gekregen, over hoe om te gaan met de Grieken."

  "De Duitsers hebben een andere mentaliteit, met hun discipline en structuur kunnen ze het verschil maken. Ik ken Skibbe zelf niet, maar naar wat ik hoor en lees is hij ook heel intelligent als mens."

  Skibbe is slim genoeg om Rehhagels manier van werken op te pikken. "Hij weet hoe hij het team bij elkaar moet brengen en hoe te spelen. Het is niet zo aantrekkelijk, maar wel efficiënt. Zo heeft Rehhagel het gedaan. Hij had er succes mee en Skibbe heeft dezelfde intentie."

  "Ook enkele jongens die al langer bij het nationale team zaten hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Je merkt dat ze het in deze voorronde tegen mindere goden goed doen. Dat is positief. Ik denk dan aan Mitroglou (foto), de spits van Benfica, en de centrale verdedigers Manolas, van Roma, en Sokratis, van Dortmund. Zij kunnen het team naar een hoger niveau brengen."

  "De genaturaliseerde Portugees Zeca kan blijven lopen"

  België leidt in Groep H met 12 op 12, Griekenland is tweede met 10 op 12. "De laatste match van Griekenland thuis tegen Bosnië was de enige moeilijke match die we gespeeld hebben. Tegen een goed elftal maakten we in de laatste minuut de 1-1. Zo blijven we in de race en wordt België een interessante wedstrijd", beseft Anastasiou.

  De Belgische bondscoach Roberto Martinez waarschuwt zijn spelers voor het strijdershart van de Grieken. Anastasiou beaamt: "Dat klopt. Als je ze onderschat, kom je zeker in de problemen."

  "En de Portugese Griek Zeca (foto tegen Standard), die eindelijk genaturaliseerd is, is een extra wapen: er komt zo een pak loopvermogen bij. Die kan drie dagen rennen, hij is ongelooflijk. Ik denk dat hij gaat starten. Zeker met zijn snelheid en agressiviteit op het middenveld, dat type had Griekenland niet."

  Griekenland won vorig jaar in september trouwens met 1-2 in Nederland: "Oranje maakte een grote fout. Ze dachten dat het makkelijk zou worden. Nederland had wel veel balbezit, maar de Grieken waren efficiënt en wonnen met 1-2."

  "Grieken kunnen ook in Brussel verrassen"

  Volgens Anastasiou kan Griekenland ook in Brussel verrassen. "Als de Rode Duivel Griekenland onderschatten. De coach waarschuwt daarvoor, maar beseffen de spelers het wel? Qua namen is België beter, maar Griekenland is nu een echt team. Als België wil winnen, moet iedereen keihard werken. En dat kan ik niet inschatten: Hazard, De Bruyne en Meunier zijn er niet bij. Op de flanken zijn er mogelijkheden voor de Grieken."

  Mitroglou weet trouwens wat het is om te scoren in Brussel. Hij maakte in 2013 drie goals in de Champions League op Anderlecht (0-3). Anastasiou put er vertrouwen uit: "Anderlecht miste een penalty en was het betere team, maar toch werd het 0-3. De Grieken zullen een goeie teamprestatie neerzetten, dat weet ik 100 procent zeker. Maar gaat België als team spelen of heerst het individualisme? Dat is de vraag."