• home
 • video
 • pas verschenen

  Westerlo pakt het slim aan: De Ceulaer mag zondag spelen

  Benjamin De Ceulaer in actie tegen KVO.

  Voor Westerlo is het zondag erop of eronder. Het legt tegen Genk zijn laatste troeven op tafel in de degradatiestrijd. Het kan daarbij rekenen op Benji De Ceulaer, die speelgerechtigd is.

  De Ceulaer trapte vorig weekend in de 0-4 thuisnederlaag tegen KV Oostende met de studs van zijn rechterschoen op de enkel van Brecht Capon. Scheidsrechter Nicolas Laforge bestrafte de overtreding met een gele kaart, maar door de tussenkomst van de Reviewcommissie werd de aanvaller van Westerlo alsnog vervolgd.

  Dinsdag werd De Ceulaer door de Geschillencommissie voor drie wedstrijden geschorst, waarvan twee effectief. Westerlo tekende beroep aan en keerde met een uitgekookt plannetje terug naar het bondsgebouw.

  Raadsman Wim Van Hove merkte op dat de (weliswaar korte) verklaring van de Franstalige scheidsrechter Nicolas Laforge dinsdag niet in het Nederlands vertaald werd, hoewel de aanwezigheid van een tolk wel aangekondigd was.

  Van Hove merkte op dat De Ceulaer de verklaringen van de scheidsrechter anders had begrepen en uitstel dus op zijn plaats was. Bondsprocureur Ebe Verhaegen sloot zich aan bij de raadsman van Westerlo. "De procedure moet in de taal van de speler gevoerd worden", stelde Verhaegen.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelde dat het gebrek aan een tolk de rechten van de verdediging had kunnen schenden.

  "Het is onontbeerlijk de scheidsrechter opnieuw te horen, in aanwezigheid van een tolk", zegt de commissie. De zitting wordt met een week uitgesteld, waardoor De Ceulaer pas op 17 maart zijn vonnis kent en zondag gewoon kan spelen tegen Genk.