• home
 • video
 • pas verschenen

  Maes spreekt voor het eerst sinds ontslag: "Kan nog altijd niet naar Genk kijken"

  Maes: "Zonder Europese campagne haalden we de top 3."

  Op 26 december kreeg Peter Maes een verrassend kerstgeschenk van het Genk-bestuur: zijn ontslag. Na 2 maanden praat hij voor het eerst in Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws. "Omdat ik het moeilijk heb met de verhalen die achteraf naar boven zijn gekomen."

  Peter Maes en Racing Genk, in 2015 leek het nog een gedroomd huwelijk. Maar de laatste maanden van 2016 zaten Maes en het Genk-bestuur, in casu CEO Patrick Janssens en technisch directeur Dimitri De Condé, op ramkoers.

  "Het project bij Genk was me op het lijf geschreven. Maar de CEO heeft heel snel duidelijk gemaakt dat alle eindbeslissingen bij hem en De Condé lagen. Dan weet je dat het knokken wordt als trainer."

  "Misschien had ik kunnen functioneren onder die twee, maar dan had ik een marionet moeten zijn en dat ben ik niet."

  Na zijn ontslag verschenen er allerlei verhalen in de pers over Maes. "Daar heb ik het moeilijk mee. Ik zou moe geweest zijn, ik zou zelf op mijn ontslag aangestuurd hebben,... Dat is pertinent onwaar!"

  "Op bepaalde momenten was ik het wel eens moe, ja. Maar dat is nooit ten koste gegaan van de energie die ik in die groep stak."

  "Ik was wel nog strijdvaardig, maar ik voelde dat de afstand tussen de technische staf en het compartiment Janssens-De Condé steeds groter werd."

  "Patrick Janssens? Ik wil geen woorden verspillen aan die man"

  Maes is niet mals voor de twee sterke figuren binnen de club. "De Condé heeft kwaliteiten, maar je kunt niet in één jaar het hele reilen en zeilen van een TD onder de knie hebben. Het kan soms geen kwaad om eens te luisteren naar een ervaren trainer."

  Voor Patrick Janssens is hij zelfs nog scherper. "Ik wil geen woorden verspillen aan die man. Wij komen uit een andere wereld. Ik kom uit het voetbal..."

  "Zonder Europese campagne waren we zeker in de top 3 beland"

  Zelf vindt Peter Maes dat hij in zijn anderhalf jaar bij Racing Genk niets verkeerd gedaan heeft. "Ik ben in het reine met mezelf. Ik denk niet dat ik op een andere manier betere resultaten had kunnen halen."

  "We waren nog op drie fronten actief toen ik ontslagen werd. Ze hebben ons dus veel afgenomen", zegt Maes, die ook nog zegt dat Genk "zonder Europese campagne zeker in de top 3 was beland".

  "Maar dit verhaal zal positief zijn voor de rest van mijn carrière. Ik heb gezien hoe moeilijk het soms is om op deze manier te functioneren en tegelijkertijd toch resultaten neer te zetten."

  "Klaar voor nieuwe periode van 10 jaar zonder ontslag"

  Peter Maes zit nu al 2 maanden thuis en kon in die periode het voetbal even uit zijn hoofd zetten ("wat rommelen in mijn huis, eens bij mijn ouders langsgaan,..."). "Ik ben ook al naar Westerlo-Club en KV Mechelen-Lokeren gaan kijken. Maar in Genk zal je me nog niet snel zien. Dat doet nog te veel pijn."

  Intussen begint het toch al weer te kriebelen. "Na mijn eerste ontslag ooit ben ik gebrand op eerherstel. Mijn toekomst ligt bij een ambitieuze club waarmee ik prijzen kan pakken, anders zat ik nu al in het buitenland. Ik denk niet dat ik bij Genk al aan mijn plafond zat. Ik ben klaar voor een nieuwe periode van 10 jaar zonder ontslag."