• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht wint rechtszaak tegen jeugdspeler: "Een belangrijk precedent"

  Jason Lokilo genoot zijn opleiding in Anderlecht.

  0 / 0

  Jason Lokilo genoot zijn opleiding in Anderlecht.

  Anderlecht heeft een rechtszaak tegen de ouders van ex-jeugdspeler Jason Eyenga-Lokilo gewonnen. Dat is een belangrijk precedent waardoor clubs ook spelers jonger dan 16 aan zich kunnen binden met een zogenoemde "sterkmaking". "Ook voor andere Belgische clubs is dit belangrijk", zegt Anderlecht-advocaat Spreutels.

  Anderlecht stapte in november 2014 naar de rechter omdat het 16-jarige talent Jason Lokilo geen profcontract wilde tekenen bij de club. Hij had nochtans zijn hele opleiding gekregen bij paars-wit. Bovendien baseerde de club zich op een overeenkomst die ze sloot met de ouders van de speler toen die nog maar 12 jaar was.

  Anderlecht stelde toen een sterkmaking op, een overeenkomst waarin de twee partijen zich ertoe verbinden om op 16-jarige leeftijd een profcontract te tekenen. De club engageerde zich om de speler op te leiden en te laten studeren, de ouders kregen bij de ondertekening 75.000 euro.

  Er werd afgesproken dat als de jeugdspeler op zijn 16e elders tekende, Anderlecht 450.000 euro moest krijgen. Toen Lokilo naar Crystal Palace vertrok en de ouders weigerden te betalen, trok Anderlecht naar de rechter. Die geeft Anderlecht nu gelijk. De geëiste 450.000 euro krijgt de club niet, wel een schadevergoeding van 140.000 euro.

  "Dit is een heel belangrijke uitspraak", zegt advocaat Daniel Spreutels. "Niet alleen voor Anderlecht, maar ook voor andere Belgische clubs. Ouders weten nu dat een sterkmaking wel legaal is. En dat als de speler op 16-jarige leeftijd toch elders een contract wil tekenen, de ouders een boete moeten betalen."

  "Veel spelers krijgen nu een uitstekende opleiding in een club en gaan dan graag in op een voorstel van hun manager om naar het buitenland te trekken."

  Dat zal nu moeilijker worden want clubs kunnen spelers dus al op jonge leeftijd aan zich binden met zo'n sterkmaking. De wettelijke leeftijd om een profcontract te tekenen in België blijft wel 16 jaar.