• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Nog veel onenigheid over nieuwe competitieformat"

  Peter Vandenbempt: "De grote clubs willen minder wedstrijden."

  Een nieuwe competitieformule, ten vroegste voor de zomer van 2018. Dat staat op de agenda van de Pro League. "Er moet nog veel gediscussieerd worden", weet Peter Vandenbempt.

  Beter laat dan nooit

  In de coulissen wordt al een tijdje vergaderd over een nieuwe competitiehervorming. Dat heeft ermee te maken dat de grote clubs, vooral Anderlecht en Club Brugge, minder wedstrijden willen spelen.

  Er zijn mensen die al zes jaar beweren dat de kalender te vol zit en dat spelers overbelast worden. Ploegen die Europees ver doorstoten, zoals Club Brugge een jaar of twee geleden, worden gestraft tijdens de play-offs. Beter laat dan nooit om er toch eens over na te denken.

  Formule 1: twee reeksen

  Er liggen min of meer twee formules op tafel. De eerste is een format met twee reeksen van 12 profclubs, reeks A en B, met eerst een reguliere competitie en daarna drie play-offs.

  De eerste acht spelen daarin voor de titel en de Europese tickets. Die idiote halvering van de punten zouden ze afschaffen, ook beter laat dan nooit.

  De volgende acht spelen voor vier plaatsen in de A-reeks van volgend seizoen en de laatste acht spelen om het behoud. Dit hele voorstel heeft Herman Wijnants (foto) een jaar of tien geleden ook al eens gedaan, maar toen werd dat weggelachen.

  Formule 2: het oude systeem

  Een ander idee is zowaar weer gewoon het oude systeem: een competitie met 18 of 20 ploegen, zonder play-offs.

  Maar er is momenteel nog veel onenigheid tussen de grote en de kleine clubs en de nog kleinere clubs en tussen al die clubs onderling. Ze moeten nog een beetje discussiëren.

  Peter Vandenbempt