• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik moest me in de arm knijpen op café met Jan Koller"

  Ruben Van Gucht: "Mensen die hun ziel blootleggen, dat raakt mij."

  Canvas pakt vanavond uit met het tweede seizoen van De Kleedkamer. Ruben Van Gucht gaat opnieuw op zoek naar verhalen van ex-voetballers die samen schitterden in België. "Mensen die hun ziel blootleggen, dat raakt mij. Dat staat voor altijd op mijn harde schijf."

  "Gregorz Lato die ons thuis ontvangt, dat was toch speciaal"

  "De grote uitdaging was om evenveel straffe getuigenissen te vinden en dat is gelukt", zegt Van Gucht. "Door het succes van de eerste reeks hebben we nog meer grote namen kunnen strikken onder wie Wilmots, Koller, Gerets, Gudjohnsen, Haan."

  Naast het gesprek in de kleedkamer zijn er telkens ook twee portretten. "We zijn in totaal in 8 verschillende landen geweest voor deze reeks. Alle plaatsen die ik bezocht, hadden uiteraard hun charme."

  "Zo zijn we bij Gregorz Lato (foto) thuis ontvangen in het kleine Poolse stadje Mielec en dat was toch speciaal. Zijn dochter vertelde me dat we de eersten waren, Poolse pers incluis, die in zijn huis mochten filmen."

  "Over de meest idyllische locatie hoef ik niet lang na te denken. Dat was zonder twijfel het bezoek aan Arnor Gudjohnsen in Reykjavik. Hij nam ons enkele dagen op sleeptouw. In de winter door IJsland rijden, het is best wel een bijzondere ervaring."

  "Ik moest me in de arm knijpen op café met Jan Koller"

  Tijdens die gesprekken leert Van Gucht die ex-voetballers op een andere manier kennen. "Dat blijft opvallend: allemaal topvoetballers geweest, maar toch zo gewoon. Fijne, warme mensen."

  "Ik pik er het verhaal van Jan Koller uit omdat hij toch een ongelooflijke internationale carrière heeft gehad. We zochten hem op in Monaco en hij kwam ons halen aan het hotel. Netjes op tijd kwam de boomlange Koller op een scooter aangereden."

  "Onmiddellijk bleek: Koller was een grote, vriendelijke reus. Hij doet geen vlieg kwaad en dacht altijd aan hoe hij ons het beste kon helpen."

  "Uiteindelijk hebben we met hem ook nog een voetbaltraining gevolgd. De Tsjechische topscorer aller tijden die nog steeds op tegen de bal wil trappen."

  "En nadien, ook typisch Koller, zijn we nog wat gaan drinken in een café in de buurt. Ik moest me toch even in de arm knijpen toen ik aan dat tafeltje zat in een doordeweeks café, samen met Jan Koller."

  "Mensen die hun ziel blootleggen, dat raakt mij"

  In De Kleedkamer krijgt de kijker enerzijds een unieke inkijk in hoe de sfeer was binnen een succesvol elftal. "Maar die persoonlijke verhalen grijpen mij ook aan en blijven bij", zegt Van Gucht.

  "Mensen die hun ziel blootleggen, dat raakt mij. Zoiets staat op mijn harde schijf en dat gaat er niet af. Er zijn nu nog steeds personages uit de eerste reeks waar ik vaak aan denk of soms contact mee heb."

  "Dat is in deze reeks opnieuw het geval. Zo vertelt René Verheyen voor het eerst waarom hij bij Club Brugge na enkele maanden stopte als hoofdcoach. Zijn dochter had anorexia en was toen in behandeling in het ziekenhuis."

  "Maar ik kan er nog enkele opsommen: Walter Meeuws die voor het eerst vertelt over een bijna dodelijk ongeluk, Vital Borkelmans die praat over de gevangenisstraf van zijn zoon, Gilbert Bodart die over zijn celstraf spreekt, Didier Segers (foto) die openlijk getuigt over zijn problemen met alcohol, Bob Peeters die praat over de dood van z’n vader..."

  "Vanaf eerste minuut is die kameraadschap er opnieuw"

  In de eerste aflevering vanavond komt de kleedkamer van Club Brugge in 1992 aan bod. Ruben Van Gucht verzamelde René Verheyen, Franky Van der Elst, Lorenzo Staelens en Foeke Booy.

  "Allemaal gewone jongens die een ongelooflijke werklust aan de dag legden om resultaten te boeken. Geen kapsones. De resultaten logen er ook niet om: 8 prijzen onder Hugo Broos."

  "Wat die kleedkamer zo speciaal maakte, is de band die ze tot op vandaag met mekaar hebben. Vanaf de eerste minuut is er opnieuw die kameraadschap. Heel mooi om te zien. Ik weet niet of de huidige generatie dat nog zal voelen voor mekaar wanneer ze 20 of soms 30 jaar na datum mekaar nog eens zien."

  Vanaf vanavond zit u bij Canvas op maandagavond rond 21.15u goed voor zes afleveringen van het tweede seizoen van De Kleedkamer. U kunt ook alle afleveringen bekijken op VRT NU.