• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Basten: "Play-offs in Nederland? Gerommel! Een BeneLiga zou beter zijn"

  "We mogen ons niet blindstaren op België."

  In de Eredivisie ligt een plan op tafel om de competitie grondig te hervormen, grotendeels naar Belgisch model. Marco van Basten, hoge ome bij de FIFA, heeft grote bedenkingen.

  In Nederland onderzoekt een werkgroep wat de ideale competitieformule is voor de Eredivisie. Er ligt alvast een plan om tafel om de competitie terug te brengen tot 16 clubs en play-offs voor de titel en Europese plaatsen in te voeren, net zoals in onze eerste klasse.

  "Dat is gerommel in de marge", zegt Marco van Basten, Nederlander en hoge pief bij de wereldvoetbalbond FIFA, in Algemeen Dagblad. "We mogen ons niet blindstaren op het Belgische verhaal, want wij hebben momenteel een mindere generatie. De Belgen nét niet."

  "Daarnaast: de Belgische wetgeving maakt het veel makkelijker om goedkope niet-EU-spelers vast te leggen. Ook dat scheelt. De sportieve winst die je boekt met een play-offsysteem is minimaal, terwijl je je sowieso al kunt afvragen of de voordelen opwegen tegen de nadelen."

  "Je krijgt meer topwedstrijden aan het einde van de competitie, maar de reguliere competitie wordt juist minder belangrijk. Dat wordt dan een soort warming-up voor de topclubs."

  "16 of 18 clubs, dat zal internationaal het verschil niet maken. Het enige dat substantieel iets zou veranderen is de beste Nederlandse clubs samenvoegen met die van België, in een BeneLiga. Dat zal niet gebeuren, zeker niet op korte termijn, maar alleen dan kun je een zesde of zevende competitie in Europa creëren."