• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Virton: "Een carrière bij PSG hadden wij ook niet verwacht van Meunier"

  Een jonge Meunier speelde bij de nationale beloften met nr. 10.

  Van fabrieksarbeider tot voetbalvedette: scenarioschrijvers in Hollywood zouden een vette kluif hebben aan het voetbalverhaal van Thomas Meunier. "Want je moet eerlijk zijn, aan een carrière bij PSG dachten wij ook niet toen hij hier speelde", klinkt het bij Royal Excelsior Virton. De club waar het allemaal begon.

  Meunier debuteerde in 2009 als offensieve speler in de eerste ploeg van Virton, toen een tweedeklasser. Hij combineerde voetballen even met werk in een bandenfabriek. "Meunier maakte de overstap van de jeugd van Standard naar onze jeugd en speelde in de eerste ploeg samen met mijn zoon", vertelt Philippe Emond, tot eind december 2016 voorzitter van Verviers, aan Sporza.

  Philippe Emond is de vader van huidig Standard-speler Renaud Emond. Hij weet met andere woorden hoe grillig het parcours voor een voetballer kan zijn en welke kwaliteiten naar de top leiden. 

  "Je zag bij Virton al dat Meunier extreem begaafd was en wedstrijden kon beslissen. Hij viel toen vooral op door zijn technische kwaliteiten, niet zozeer door zijn werkkracht."

  "Meunier heeft veel elegantie aan de bal, maar dat zegt niets. Dat hebben veel voetballers. Hij heeft ook ingezien dat hij bovenop zijn talent hard moest werken om een voetbalvedette te worden. Hij is mentaal in staat om hard te werken en zich door de moeilijke momenten te slaan."

  "Zowel bij zijn clubs (Virton, Club Brugge, PSG), als bij de Rode Duivels arriveerde hij niet als de meest getalenteerde speler. Maar hij werkte hard. En dat combineert hij ook met intelligentie. Hij ziet het spel en neemt de juiste beslissingen in functie van wat rond hem gebeurt."

  "Niet de groepsmenner, noch anoniem in de kleedkamer"

  Meunier bewees gisteren tegen Barcelona dat die combinatie van kwaliteiten hem op het allerhoogste niveau hebben gebracht. Dat maakt de mensen bij Virton trots. "Als voetballiefhebber kijk je natuurlijk naar een wedstrijd als PSG-Barcelona."

  "Dat een speler met een verleden bij Virton meedeed, zorgde voor extra beleving", zegt Philippe Emond. "We stuurden elkaar tijdens de match berichten over de acties van Meunier."

  "We hadden wel verwacht dat Meunier het tot bij een goede eersteklasser zou schoppen, maar aan een club als PSG denk je in alle eerlijkheid niet."

  "Ik zou Thomas binnenkort graag nog eens gedag zeggen in Parijs. Ik heb zelf nog weinig contact met hem, maar Renaud hoort hem nog vaak via sms." 

  "Ik kan me voorstellen dat hij wat veranderd is nu hij een voetbalster is. Maar in het algemeen is hij geen extraverte persoonlijkheid. Hij is niet de groepsmenner of sfeermaker, maar hij kruipt ook niet anoniem in een hoekje."