• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "AA Gent in PO II is als F1-bolide in zeepkistenrace"

  Peter Vandenbempt fileert de voorbije speeldag.

  Ook van de 26e speeldag heeft voetbalman Peter Vandenbempt heel wat onthouden: de strijd om Play-off I is nog lang niet gestreden, maar AA Gent, dat thuis verloor van Eupen en pas achtste is, deed een slechte zaak. En Club Brugge verloor na een feestweek en moet Anderlecht naast zich dulden.

  Vandenbempt in het kort

  • In volle eindsprint naar PO I thuis verliezen van Eupen is een regelrechte ramp voor Gent, twee weken geleden voor mij nog titelkandidaat
  • Geen reden tot ongerustheid in Brugge, wel waakzaamheid
  • Enkel Club en Anderlecht doen hun job van de Grote 5

  Verschrikkelijke klap voor AA Gent

  Het is in het stadion van Gent een beetje zoals in het stadhuis: het loopt even niet. In volle eindsprint naar Play-off I thuis verliezen van Eupen is een regelrechte ramp. 

  Het is een verschrikkelijke klap voor AA Gent. Tot overmaat van ramp ging hun allerbeste speler van de voorbije weken, doelman Kalinic, pijnlijk in de fout.

  Natuurlijk had AA Gent kunnen winnen: als doelman Van Crombrugge van Eupen niet zo sterk had gekeept. Maar ook Kalinic moest Gent een paar keer overeind houden.

  De vaststelling is toch dat Gent ondanks veel overwicht en aanvalsspel te weinig doelgevaar of openingen heeft gecreëerd. En Gent is de voorbije jaren toch altijd een ploeg geweest van heel veel doelgevaar, heel veel kansen. Er was natuurlijk ook een gebrek aan efficiëntie voor doel. Dat was in Waregem een week geleden ook al zo. Dat kost Gent drie punten op twee weken. Dat is het verschil tussen een plaats in de top zes of er net buiten, zoals nu.

  AA Gent niet in Play-off I? Ondenkbaar, maar ineens goed mogelijk

  AA Gent niet in Play-off I: het is ondenkbaar, maar ineens toch goed mogelijk. Dat is toch straf. Twee weken geleden maakte AA Gent met al die nieuwe, dure spelers indruk tegen Club Brugge. En waren ze voor mij op termijn zeker nog een titelkandidaat in de play-offs.

  En nu is er groot pessimisme en twijfel. Ook bij de man die eigenlijk nooit twijfelt: Hein Vanhaezebrouck. In december heeft hij ook al een keer aangegeven dat Play-off I voor Gent moeilijk zou worden. Maar dat was vooral bedoeld - zo gaf hij achteraf ook toe - om zijn spelers scherp te krijgen.

  Ik vrees dat het nu wel gemeend is. Zijn veelvuldig wisselen van spelers verraadt ook dat weinigen hem op dit moment kunnen overtuigen. Die spelers zelf worden dan misschien ook onzeker, omdat ze de twijfels van de coach voelen.

  Hij zegt dat zijn elftal leiderschap en initiatief mist. Vanuit de defensie ontbreken aanvallende impulsen. Scoren is een probleem en wedstrijden buitenshuis winnen al helemaal. Ik denk dat er de komende dagen heel wat mentaal oplapwerk nodig zal zijn.

  En die fantastische wedstrijden tegen Tottenham, deze en volgende week, waar de club eigenlijk al jaren naar uitkeek, die zitten nu ineens eigenlijk vreselijk in de weg. Want er is maar één wedstrijd die echt telt: en dat is die zondag in Luik tegen Standard. Want AA Gent in Play-off II, met al die zware investeringen die eigenlijk titelambities verraden, is zoals racen met een Formule 1-bolide in een zeepkistenrace.

  Geen reden tot ongerustheid in Club, wel waakzaamheid

  Na een feestweek met het Gala van de Gouden Schoen was het gisteren pijnlijk ontwaken voor Club Brugge, dat met 1-0 verloor in Lokeren. Twee nederlagen in drie matchen is net iets te veel: de statistieken buitenshuis dit seizoen zijn voorlopig helemaal niet goed voor Club.

  Zes keer verloren al en in zeven van zijn uitwedstrijden zelfs geen doelpunten kunnen maken. Maar veel meer dan die oprechte noodkreet van Vanhaezebrouck, lijkt de uithaal van Preud'homme er toch een om zijn spelers scherp te krijgen en te houden.

  Want ik denk dat Preud'homme en eigenlijk heel Brugge ervan overtuigd zijn dat deze ploeg meer dan voldoende gewapend is om straks opnieuw kampioen te worden. En dat Club Brugge bij wijze van spreken enkel zichzelf kan kloppen, als het niet 100 procent fit, scherp en gefocust is.

  En elke keer wanneer Preud'homme dat de komende weken zal vaststellen, zal hij erop hameren. Want Club Brugge heeft in Lokeren eigenlijk gewoon goed gevoetbald, veel kansen gecreëerd, maar minder goed afgewerkt. Het botste ook op een goeie Copa.

  Dus ik zou zeggen: geen enkele reden tot ongerustheid, maar wel waakzaamheid. En precies daarvoor hebben ze die fanatieke trainer.

  Is het wel goed nieuws dat het zo spannend is voor Play-off I?

  De strijd om Play-off I is nog helemaal niet gestreden, wat de competitie aantrekkelijk maakt. Het is zeker een van de grote pluspunten van deze formule.

  Nagenoeg alle wedstrijden hebben de komende weken nog belang en de strijd om Play-off I is zeker spannend met nog een stuk of vijf, misschien wel zes ploegen voor drie plaatsen.

  Maar je moet je ook af en toe eens afvragen hoe het komt dat het nog spannend is en of dat dan wel zo'n goed nieuws is. Want dé belangrijkste oorzaak is natuurlijk dat van de grote vijf - en laten we eerlijk zijn voor die ploegen is deze formule in het leven geroepen - doen enkel Club en Anderlecht hun job.

  Standard, Genk en nu ook Gent werken zichzelf voortdurend in nesten. Die hebben zo ongeveer een derde van hun competitiewedstrijden verloren. Dat vind ik toch niet bepaald een goeie ontwikkeling, eerlijk gezegd.

  Al zullen er altijd optimisten zijn die zullen vertellen dat dat is omdat onze competitie zoveel sterker is geworden met zoveel meer goeie ploegen. Maar kijk: Gent haalt 0 op 6 tegen Eupen, Genk haalt 2 op 6 tegen Waasland-Beveren, Standard haalt 1 op 6 tegen een dit seizoen matig Kortrijk. Het zal toch dat niet zijn wat daarmee bedoeld wordt.

  Maar ik zou zeggen: geniet de komende weken van de spanning, dat ga ik zeker ook doen.

  Peter Vandenbempt