• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Van grinta en vechtlust valt niets meer te bespeuren in Luik"

  Peter Vandenbempt blikt terug op het voetbalweekend.

  In zijn terugblik op het voetbalweekend heeft Peter Vandenbempt het over "een zware existentiële crisis bij Standard". Onze voetbalcommentator zag ook een straffe Ferrera én een sollictatie in Jan Breydel.

  Chaotisch Standard

  Tegen Kortrijk is Standard na een goeie start helemaal weggezakt tot op de bodem van de put. Met een vernederende 0-3 op het einde. 0-3 tegen KV Kortrijk is toch niet hetzelfde als thuis tegen Club Brugge.

  Standard voetbalde niet. De ploeg schudde en beefde bij elke Kortrijkse aanval. Het miste leiderschap en persoonlijkheid op het veld. De nieuwkomers zakten mee door het ijs. Van grinta en vechtlust, al 100 jaar de stijl van het huis, viel niets te bespeuren in Luik.

  Trainer Jankovic en technisch directeur Renard hadden het over verlammende stress. Of zoals Renard het verwoordde: "Ze spelen met pampers op Sclessin."

  Dat vind ik veel te simpel als verklaring. Trainer Ferrera was de bron van alle kwaad. Volgens de sportieve bazen dan toch. Met Jankovic was alles anders: betere trainingen, beter voetbal en meer discipline in de kleedkamer.

  Nu moeten we concluderen dat Jankovic het tij ook niet kan keren. Hoeveel trainers zijn er de voorbije jaren al niet gepasseeerd op Sclessin? Standard worstelt al sinds het vertrek van Luciano D'Onofrio met een soort zware existentiële crisis. De elftallen voetballen te veel naar het beeld van het beleid: chaotisch.

  Intriges in Luik

  Een nieuw optreden in Play-off II zou een catastrofe zijn voor Standard, maar het gaat toch gebeuren. Dat is het failliet van een beleid. De stabiliteit die voorzitter Venanzi twee jaar geleden had aangekondigd, is nog altijd ver te zoeken. De ervaren bedrijfsleider zit nochtans vol goede bedoelingen.

  Hij is smoorverliefd op Standard, maar hij ondervindt tot zijn eigen scha en schande hoe de voetbalwereld in mekaar zit. Venanzi laat zich te makkelijk beïnvloeden. Hij is wat naïef.

  RTBF-collega Thierry Luthers heeft geroerd in de krabbenmand. Standard gaat weer gebukt onder intriges. Tussen de sportieve bazen Van Buyten en Renard. Naar verluidt hebben de twee allebei in hun eigen hoekje wintertransfers gedaan.

  Van Buyten is een aflopend verhaal, maar hij heeft wel de halve staf naar Standard gehaald. Jankovic heeft een contract van 3 jaar. Zo simpel geraken ze niet van de coach af.

  Van Buyten is ook close met Christophe Henrotay. Dat is internationaal een vermaarde spelersmakelaar, die bevriend is met de voorzitter. Of beter: hij was dat.

  De voorzitter is de voorbije tijd toch niet zo blij met de rol van Henrotay in de transferdossiers. Hij was de laatste tijd zeer aanwezig op de acamedie. Henrotay zou jonge talenten benaderen en onder druk zetten om bij hem te tekenen.

  En dan heb je nog vader Witsel. Die runt ook een soort makelaarsbureau. Dat is allemaal heel ongezond. Die intriges wegen op de club. Het is een ongezonde en explosieve situatie. Straks kan Standard nog maar eens vanaf nul beginnen.

  Straffe Ferrera

  Oostende - KV Mechelen (2-0) vond ik de beste wedstrijd van het weekend die ik heb gezien. KV Mechelen heeft zichzelf in het verlies gespeeld door twee owngoals en een resem gemiste kansen.

  Het was mooi om te zien hoe de hele ploeg en de trainer Ferrera onpeilbaar ontgoocheld waren door de gemiste, gouden kans aan de kust. Dat verraadt een enorme ambitie om het onmogelijke waar te maken. Dat is een plaats in de top 6.

  Ik onderstreep graag nog een keer de zeer straffe prestatie van coach Yannick Ferrera, een tactisch slimme coach die ze bij Standard niet meer moesten hebben. Ook de spelersgroep presteert knap. De kern heeft minder kwaliteiten dan de concurrentie voor de top 6, maar dat compenseren ze in Mechelen met fysieke paraatheid, grote discipline en strijdlust.

  En niet te vergeten: rustige en nuchtere bestuurders. Zij voeren al enkele jaren met beperkte middelen een consistent beleid. Daardoor is KV Mechelen een zeer waardevolle eersteklasser. Play-off I zou een fantastische beloning zijn. Dat wordt wel heel moeilijk, vrees ik.

  Boeiend steekspel

  In Club Brugge - Charleroi (1-0) hebben de twee trainers een hoofdrol gespeeld. Niet met gedoe langs de lijn, wel met een interessant, tactisch en boeiend steekspel.

  Voor de rust had Mazzu een perfect plan. Club Brugge kon maar niet voetballen. In de tweede helft vond Preud'homme een weinig voor de hand liggende oplossing.

  Wesley trok zich wat terug. Vormer ging als een soort offensieve rechtsback spelen. En Vanaken voetbalde als een teruggetrokken spelmaker.

  Dat veranderde de wedstrijd. Zo kan voetbal ook interessant zijn.

  Sollicitatie op Jan Breydel

  Mazzu maakte het extra boeiend in Brugge. Velen zien het werk van de Charleroi-coach als een soort sollicitatiegesprek in Jan Breydel. In principe zoekt Club Brugge straks toch een opvolger voor Michel Preud'homme.

  Mazzu heeft de voorbije jaren veel respect afgedwongen. Ondanks het vertrek van zijn beste spelers, boekt hij telkens opnieuw resultaten.

  De vraag is nu of de coach ook geschikt is voor een topclub. Bij Club ligt de lat hoger dan in Charleroi. In Brugge moet het voetbal dominant zijn.

  Bovendien is Mazzu het Nederlands niet machtig. Blijft hij dan in de wurgende stress van een topclub ook zichzelf?

  In Charleroi is hij een van de jongens. Hij roept al eens iets vulgairs door de megafoon. Sympathiek in Charleroi, maar in Brugge ligt dat anders.

  Peter Vandenbempt