• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "De Rode Duivels zijn niet mijn show, als trainer heb ik nog niets gepresteerd"

  Vandenbempt sprak met Henry in Londen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Sinds Thierry Henry in de zomer verrassend werd aangesteld als T3 bij de Rode Duivels wachtte de Belgische pers op een eerste gesprek. Peter Vandenbempt strikte de ex-topspits afgelopen week voor een gesprek in een majestueus hotel in het hartje van Londen.

  Het gesprek met Henry in een notendop:

  • Over zijn job bij de Rode Duivels: "Ik sta in dienst van de coach en de groep. Als trainer heb ik niets gepresteerd."
  • Over de huidige generatie Rode Duivels: "Ik heb altijd gezegd dat de individuele kwaliteit aanwezig is. Maar om over een Gouden Generatie te spreken moeten ze op een bepaald moment hun stempel drukken."
  • Over Eden Hazard: "Je moet niet proberen zijn denken te analyseren. Het is moeilijk een genie te begrijpen."
  • Vandenbempt over Henry: " Heel vriendelijk, maar zodra het interview begint, gaat hij in een interviewmodus."

  "Ik sta in dienst van de coach en de groep"

  Dat Henry nog niet had gesproken met de Belgische pers heeft er onder meer mee te maken dat hij zichzelf vooral niet op het voorplan wil plaatsen bij de nationale ploeg.

  "Ik ben niet de bondscoach of de T2. Ik ben T3 en heb van in het begin gezegd dat iedereen kalm moest blijven", zei een bescheiden Henry. "Ik sta in dienst van de coach en de groep. Het is niet mijn show. De trainer moet praten. Ik wil alleen helpen de ploeg beter te maken."

  "Ik arriveerde als T3. Dan moet je niet verwijzen naar wat je in het verleden gepresteerd hebt als speler. Als trainer heb ik niets gepresteerd."

  Dat sommige spelers posters van mij in hun slaapkamer hadden? "Ik begrijp dat sommigen in België mij als een ster zien, maar de spelers gedroegen zich bij het eerste contact heel koel. Hoe ze zich inwendig voelden, weet ik natuurlijk niet. Maar ik heb meteen gezegd dat ze me met "tu" mochten aanspreken en niet met "vous"."

  Kanttekening van Vandenbempt: "Dat Henry zegt dat hij niet bij de Rode Duivels zit om over zijn eigen prestaties te praten is een vrij groot verschil met Marc Wilmots. Wilmots kreeg het verwijt zo wat elk uur van de dag te praten over zijn prestaties als speler. Daar wil Henry niet van weten. Dat lijkt me een goed uitgangspunt."

  "Wat nog ontbreekt bij de Duivels is een referentiematch"

  Dat Henry overtuigd is dat de Rode Duivels een groot toernooi kunnen winnen, kon u eerder al op Sporza lezen. Maar vindt hij de titel "Gouden Generatie" ook terecht op dit moment?

  "Ik heb altijd gezegd dat de individuele kwaliteit aanwezig is. Maar om over een Gouden Generatie te spreken moeten ze op een bepaald moment hun stempel drukken."

  "Het WK 1986 was het eerste toernooi dat ik als kind bewust meemaakte. België had een generatie met Scifo, Ceulemans, Gerets en Vercauteren. Dat waren spelers die me deden dromen. In de jaren na 2000 volgde een gat."

  "Dat kan gebeuren. Als na zo'n periode opnieuw een ploeg opstaat die wel kan presteren, wordt er gesproken over een Gouden Generatie. Alleen moeten ze dat nu bewijzen. Dat is het moeilijkste."

  "Wat concreet ontbreekt is misschien nog een grote referentiematch op een toernooi. Tegen Argentinië of Spanje bijvoorbeeld. Het verschil met Frankrijk (dat het WK 1998 en EK 2000 won)? Maturiteit. Ik was jong, maar we hadden ook veel ervaren spelers. Hazard, De Bruyne of de Belgische verdedigers bereiken nu dat stadium."

  Henry over enkele Rode Duivels:

  • Romelu Lukaku: "Alle Rode Duivels willen bijleren, maar Romelu noem ik de advocaat. Hij discussieert echt over alles. Zelfs over zijn kousen. Het is belangrijk dat mensen dat weten, want soms denken ze dat het de jonge generatie niet veel kan schelen. Wat hij moet verbeteren? Alles wat hij  al doet, moet nog beter. Maar hij is jong. Ik leerde zelfs op het einde van mijn carrière nog bij."
    
  • Eden Hazard: "Spelers als Hazard, Kevin De Bruyne, maar ook Dries Mertens, vergis je niet, denken anders. Je moet niet proberen hun denken te analyseren. Dat lukt niet. Daarom doen ze ook dingen op het veld die je niet verwacht. Als het goed gaat, is iedereen content. Als het een verkeerde beslissing is, mokken de mensen. Het is moeilijk een genie te begrijpen. Iedereen heeft zijn eigen manier van doen. Eden zal niet veranderen."
    
  • Over Axel Witsel in China: "Ik wil alleen over de Chinese competitie in het algemeen spreken. Of Witsel nog in aanmerking komt is een beslissing van de bondscoach. Ik had die discussie met een vriend van me. Hij begreep de vertrekkers niet. Ze verdienen toch genoeg. Ik begrijp zijn opmerking, maar het is een kwestie van prioriteiten. Mijn prioriteit was titels. Maar voetbal is ook je broodwinning. Je kijkt ook naar je loon. Een carrière is kort. Geld kan ook een prioriteit zijn. Ik zei mijn vriend: "Als jij een job krijgt aangeboden waar je tien keer meer kan verdienen, wat doe je dan?"

   

  "Je merkt aan alles dat Henry tijdens het gesprek in interviewmodus gaat"

  Peter Vandenbempt moest even aandringen om het gesprek met Henry geregeld te krijgen. Welke indruk gaf de wereldster?

  "Hij is een heel vriendelijke man. Hij is toch een absolute wereldster, maar zo gedraagt hij zich niet. Hij heeft ruimschoots de tijd genomen voor het interview. Maar je merkt wel dat van zodra het interview begint, Henry in een interviewmodus gaat", zegt Vandenbempt.

  "Het is iemand die al 20 tot 25 jaar is moeten omgaan met de pers. Ook de sensatiepers. Je merkt aan alles dat hij tijdens een interview op zijn hoede is. Hij is zich bewust dat elk verkeerd woord een gigantische weerklank kan hebben."

  "Dat maakt dat hij zich op de vlakte houdt. We weten van de bondscoach Martinez dat hij veel kan praten, maar weinig zegt. En dat was helaas ook een beetje het geval met Henry. Bijvoorbeeld als het ging over de prestaties van de Rode Duivels op het EK."