• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  KBVB: "Standard wil punten winnen via de groene tafel"

  Het BAS moet snel een beslissing nemen, want Play-off I nadert.

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft zich in een marathonvergadering over de gestaakte wedstrijd tussen Charleroi en Standard gebogen. "Standard doet er alles aan om een beslissing in dit dossier uit te stellen", klonk het bij de advocate van de KBVB.

  Op 4 december 2016 liep de Waalse derby tussen Charleroi en Standard uit de hand. Bij een 1-3-stand moest scheidsrechter Gumienny de wedstrijd staken na meerdere incidenten met de supporters.

  De Geschillencommissie van de KBVB besloot om geen punten toe te kennen voor de wedstrijd, noch voor Charleroi, noch voor Standard. Maar de club uit Luik heeft de punten nodig in de strijd om Play-off I en ging in beroep bij het BAS.

  Tijdens een marathonvergadering van vier uur mochten Standard en de KBVB hun argumenten verdedigen. "Standard doet er alles aan om een beslissing in dit dossier uit te stellen", zei Elisabeth Matthys, advocaat van de KBVB.

  "Door tijd te rekken zet de club druk op de beslissing en probeert ze via de rechtspraak punten te winnen, die ze op het veld verloren heeft. Standard heeft de gewoonte om de beslissingen van de KBVB aan te vechten."

  De KBVB twijfelt er niet aan dat beide clubs verantwoordelijk zijn voor de definitieve stillegging van de match. "Als de eerste twee incidenten - veroorzaakt door Standard - niet hadden plaatsgevonden, was de match ook nooit stilgelegd geweest. Dus het is niet fair als Charleroi als enige gestraft zou worden", zei advocaat Audry Stévenart.

  Beslissing ten laatste op 22 februari

  Het BAS moet zich nu buigen over een aantal bondsregels en een uitspraak doen over de wedstrijd. Normaal valt het verdict binnen tien kalenderdagen, tenzij commissievoorzitter Herman Verbist uitstel verleent.