• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Het zou me niet verwonderen dat het Genk-publiek tegen Gent zijn onbegrip laat blijken"

  Bert Sterckx.

  Radiocommentator Bert Sterckx is kind aan huis bij Racing Genk. Hij analyseert het ontslag van trainer Peter Maes aan de vooravond van het duel tussen Genk en AA Gent.

  Het ontslag van Peter Maes is onverwacht als je kijkt naar het moment waarop het gebeurt, een dag voor de ongelofelijk belangrijke wedstrijd tegen AA Gent met het oog op POI.

  De meesten zullen gedacht hebben: als dat ontslag er komt, zal dat wellicht na die wedstrijd zijn. Maar Genk kan die wedstrijd natuurlijk ook winnen, waardoor het moeilijker zou kunnen worden voor diegenen die Peter Maes al langer opzij wilden schuiven.

  Wat rondbellen heeft ons geleerd dat er na de nederlaag van Genk tegen Lokeren op 4 december contacten geweest zijn tussen de manager van Peter Maes en Genk-voorzitter Herbert Houben.

  De manager zou in dat gesprek aangekondigd hebben dat Maes na dit seizoen sowieso gestopt zou zijn in Genk of misschien zelfs nog vroeger, omdat het nu eenmaal niet zo simpel werken was.

  Nu, er is inderdaad contact geweest tussen de makelaar en Houben, maar of de manager echt gezegd heeft dat Maes wou vertrekken, daar wil ik toch een vraagteken bij zetten, want in de kringen rond Peter Maes kijken ze vreemd op van die zogezegde uitspraak.

  Na Lokeren kwamen er betere resultaten, in de beker en Europees, dus is dat verhaal toen even opzijgeschoven. Maar toen was er het gelijkspel tegen Standard, de nederlaag tegen Zulte Waregem en dan hebben ze de knoop doorgehakt om Maes te ontslaan.

  Maes en technisch directeur Dimitri De Condé maakten er de laatste weken geen geheim van dat het niet meer klikte. Er was dat goeie parcours in Europa en misschien wint Genk de beker, maar dat verhaal van POI is er natuurlijk bijgekomen. Daarin is de situatie vrij uitzichtloos geworden.

  Genk kende het profiel van Peter Maes

  Je merkte het verschil in discours: de club die vooral met jonge spelers wil werken terwijl Peter Maes mannen met baarden en leiders met ervaring vroeg. Dat speelde eerder in het seizoen al.

  Plus: iets dat de club Peter Maes ergens wat verwijt, is dat Maes wat te negatief en te hard was voor sommige jonge spelers die daar moeilijk mee omkunnen. Natuurlijk, wat veeleisend is voor sommigen zien anderen als negatief.

  Maes is zeer veeleisend, kan een groep echt uitpersen en er alles uithalen. Maes laat zijn boot te water en iedereen moet zien dat hij er inspringt. Als je er uitvalt, moet je zien dat er je er op eigen houtje weer ingeraakt. Als dat niet lukt, heb je een beetje pech. Sommige spelers hebben het daar misschien wat moeilijk mee.

  Een aantal spelers reageert dan weer boos of met onbegrip op het ontslag. Ik had de indruk dat de groep achter de trainer stond, al heb je natuurlijk altijd enkelingen die wat minder spelen die daar net iets anders over denken. Dat is bij elke club zo.

  Genk kende het profiel van Peter Maes en off the record geven ze een klein beetje toe dat ze een fout gemaakt hebben door hem aan te stellen. Er wordt verwezen naar KV Mechelen en Lokeren, waar hij fantastisch werk geleverd heeft. Maar misschien kon hij daar op een andere manier werken met meer ervaren spelers die zelf al beter wisten waar ze moesten lopen en wisten wat ze moesten doen als het eens wat moeilijker ging.

  Bij die andere clubs wordt misschien ook anders gewerkt. In Lokeren bijvoorbeeld met een korte lijn recht naar voorzitter Roger Lambrecht, terwijl er in Genk wat meer tussenstations zijn en je dus met meer factoren rekening moet houden. Dat heeft de relatie tussen Maes, Dimitri De Condé en CEO Patrick Janssens niet bevorderd.

  Het zou me niet verwonderen dat het publiek morgen zijn onbegrip zal uiten

  Je merkt dat er op de sociale media heel hard gereageerd wordt op het ontslag van Peter Maes. Ik vraag me af wat we morgen voor en tijdens de match tegen AA Gent zullen zien. In het algemeen heeft Genk een braaf en beleefd publiek, maar het zou me niet verwonderen dat ze morgen hun onbegrip aan het bestuur laten blijken. Want voor zo ver ik weet was er bij de supporters zelden of nooit kritiek op de figuur van Peter Maes.

  Wie nu? Besnik Hasi wordt genoemd. Die staat inderdaad op het lijstje. Hij heeft overigens dezelfde makelaar als Peter Maes. Hier en daar wordt al gespeculeerd dat de pionnetjes binnen het makelaarshuis gewoon verschuiven, maar dat is natuurlijk wat ver gedacht. Ik heb me laten vertellen dat Hasi niet op 1 staat, maar veel meer kan ik er momenteel niet over zeggen.

  Bert Sterckx