• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Standard: "Verkopen onze fans geen tickets meer voor uitduels"

  Standard: "Maatregel zonder voorgaande in Belgische voetbalgeschiedenis"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Standard heeft een drastische beslissing genomen na de stopgezette match op Charleroi gisteren. Het biedt zijn fans geen tickets meer aan voor uitwedstrijden "minstens tot het einde van het reguliere seizoen". "Een spontane maatregel zonder precedent in de geschiedenis van het Belgische voetbal", luidt het. De club wil wel niet aanvaarden dat er geen punten zouden toegekend worden na deze match.

  Charleroi-Standard werd gisteren bij een 1-3-stand stopgezet door ref Gumienny, nadat de Standard-aanhang (2 keer) en de Charleroi-aanhang (1 keer) zich misdragen hadden met bommetjes, vuurwerk en projectielen op het veld. (zie Lees ook)

  In een reactie op haar website veroordeelt Standard de incidenten "ten strengste". Ze maakte ook uitgebreid twee belangrijke beslissingen bekend waarbij ze zich op hetzelfde uitgangspunt baseerde, "dat het volstrekt onaanvaardbaar is dat bij een definitieve wedstrijdonderbreking door de scheidsrechter de sportieve uitkomst van deze match kan bepaald worden door het gedrag van een handvol mensen in de tribune".

  "Ten eerste zal Standard geen enkel ticket meer te koop aanbieden voor de resterende uitwedstrijden tot minstens het einde van de reguliere competitie. Het is duidelijk, gezien de gebeurtenissen van gisteren, dat het onmogelijk is om te controleren of de plaatsen wel ingenomen worden door échte supporters van de club."

  "Standard neemt dus spontaan een maatregel zonder precedent in de geschiedenis van het Belgische voetbal. De club wil ook benadrukken dat ze voor de georganiseerde thuismatchen geen incidenten meer gekend hebben sinds Standard-Zulte Waregem op 19 oktober 2014, dus sinds de overname van de club door Bruno Venanzi."

  Standard aanvaardt geen puntentoekenning "in het algemeen belang"

  De club ziet evenwel nog een tweede factor: de punten van de bewuste match. "In het algemene belang van het voetbal zal Standard niet aanvaarden dat de punten voor de wedstrijd in kwestie niet toegekend zullen worden."

  Standard verkaart zich nader. "Een dergelijke beslissing zou een gevaarlijk gevolg vormen voor het voetbal en dit in verschillende opzichten":

  • Voor absoluut identieke feiten (tijdelijke onderbreking van een match) kunnen twee voetbalclubs op een volledig verschillende manier gestraft worden (een boete in het ene geval en puntenaftrek in het andere geval).
   Het laatste geval als voorbeeld nemend waar supporters van Charleroi de oorzaak waren van de onderbreking van de wedstrijd tegen STVV op 29 oktober 2016, resulteerde in louter een boete voor de club. Daarom zou het incoherent zijn dat Standard voor gelijkaardige feiten zwaarder bestraft zou worden, simpelweg omdat ook de supporters van de andere ploeg incidenten pleegden tijdens diezelfde wedstrijd. De competitie zou daardoor onherstelbaar verstoord worden.
  • De wil van iedereen moet zijn om alle relschoppers te verbannen uit de stadions. Het is daarom ondenkbaar dat een aantal regels hun daden zouden versterken door hen de macht te geven om de uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden. In dit opzicht delen we volledig dezelfde mening als Sporting Charleroi, waar het bestuur tijdens vorige incidenten reeds het volgende aanhaalde: “In mijn opzicht en in dat van Charleroi kan men niet accepteren dat een kwaadaardige houding het sportieve resultaat bepaalt”.
  • De scheidsrechter van deze wedstrijd had moeten ingrijpen en de keeper van Charleroi erop moeten wijzen te stoppen met de supporters onnodig te provoceren, met het risico dat de wedstrijd op eender welk moment zou onderbroken kunnen worden.

  Conclusie van Standard:

  "Enerzijds toont het totale verbod op het bijwonen van uitwedstrijden door de supporters aan dat Standard er alles aan doet om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden."

  "Anderzijds zal Standard er alles aan doen om op gelijke voet behandeld te worden als zijn tegenstanders en om zijn belangen in deze zaak stevig te verdedigen zodat de sportieve eerlijkheid volledig gerespecteerd wordt."

  Charleroi: "Drie keer nul voor deze wedstrijd"

  Ook Charleroi heeft op zijn website nog eens gereageerd op de gebeurtenissen van zondagavond. "Voetbal moet vooral een feest zijn en geen vertoning van slechte smaak die gestuurd wordt door enkele onwetende of gefrustreerde fanatiekelingen die geen plaats hebben in een stadion", klinkt het.

  "De incidenten ontsierden het laatste deel van de wedstrijd. De uitslag van deze wedstrijd was niet 1-3, maar wel drie keer nul: nul voor Standard, nul voor Charleroi en nul voor het voetbal. Punt aan de lijn."