• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het is niet aan Standard of Charleroi om te zeggen dat ze de punten willen"

  Bayat: "Ik was gisteren kwaad op mijn supporters".

  Bijna 24 uur na de gebeurtenissen in Charleroi-Standard heeft Mehdi Bayat, algemeen directeur van Charleroi, zijn visie nog eens gegeven op de ongeregeldheden met de supporters tijdens de Waalse derby. "Als het reglement wordt toegepast, dan kun je die fans misschien doen beseffen dat hun club door zulke acties punten verliest."

  "De enige oplossing is die fans raken waar het pijn doet"

  "Ik was gisteren kwaad op mijn supporters. Maar vandaag hebben we met de veiligheidsdiensten en de politie gepraat en hebben we de beelden bekeken. Het probleem is in het vak van Standard begonnen", vertelt Mehdi Bayat aan de RTBF.

  "Als de match niet twee keer onderbroken zou zijn geweest door hun gedrag, dan zou dat geïsoleerd geval uit het vak van Charleroi niet tot de beslissing van scheidsrechter Gumienny hebben geleid."

  "Ik heb het gevoel dat vandaag een groot deel van de fout bij Charleroi gelegd wordt. Ik wil onze verantwoordelijkheid niet minimaliseren, maar je hebt twee opties: blijven klagen of onze verantwoordelijkheid nemen."

  "Dat hebben wij vorig jaar ook gedaan na de ongeregeldheden. De scheidsrechter wist toen niet wat hij moest doen en de fans van Standard dachten dat ze het resultaat konden beïnvloeden."

  "Als we het reglement toepassen, dan kunnen we hen misschien doen beseffen dat hun ploeg daardoor punten kan kwijtspelen."

  "We hebben het geprobeerd met boetes, maar supporters trekken zich daar helemaal niets van aan. En een stadionverbod lost het probleem ook niet op. De enige oplossing is die fans raken waar het pijn doet."

  "Er is een reglement dat alle clubs geaccepteerd hebben om zulke scenario's te vermijden"

  Standard heeft beslist om tijdens de reguliere competitie geen supporters meer mee te nemen naar de matchen op verplaatsing. "Ik was gisteren al de eerste om te zeggen dat deze derby helaas niet meer in deze setting gespeeld kan worden."

  "We beseffen dat we enkel met deze match problemen hebben. Er waren in andere matchen nog enkele incidenten, maar we moeten naar een extreme oplossing gaan, ook al straf je een groot deel van de fans die er niets mee te maken hebben."

  Standard lijkt met zijn maatregel vooral op de drie punten te azen. "Ik herhaal nog eens: er is een reglement dat alle clubs geaccepteerd hebben om zulke scenario's te vermijden. Het is nu aan de bevoegde instanties om een oordeel te vellen. Het is niet aan Standard of Charleroi om te zeggen dat ze de punten willen."

  Hoe konden die supporters, tot slot, met al die objecten in het stadion geraken? "Ik heb er geen uitleg voor", bekent Bayat.

  "Alle supporters zijn strikt gefouilleerd. Er werd me ook gezegd dat sommige objecten in de intieme zones verborgen worden. Maar als ik de grootte van die objecten gezien heb, kan ik me dat moeilijk inbeelden."