• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gentse wetenschappers vinden bewijs: "Bal Coulibaly is ruim binnen"

  De schaduw van de bal (rode cirkel) is binnen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De schaduw van de bal (rode cirkel) is binnen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Was de kopbal van Gent-speler Coulibaly tegen Eupen wel of niet over de lijn? Volgens fysicus Lieven Scheire en professor Philippe Smet (UGent) wel. Dat concluderen de Gentse wetenschappers op basis van hun berekeningen, die ze doorspeelden aan Extra Time. "Wiskundig een straffe uitleg", vindt Filip Joos.

  "Schaduw bal is ruim binnen"

  Het was een van de meest besproken fases vorig weekend. Bij een 2-2-stand leek Coulibaly AA Gent op voorsprong te koppen, maar het doelpunt telde niet.

  Volgens de assistent-scheidsrechter ging de bal niet over de lijn. Lieven Scheire en professor Philippe Smet zijn van oordeel van wel.

  De Gentse wetenschappers berekenden de positie van de bal aan de hand van de schaduw.

  "Als je de schaduw van de bal volgt en rekening houdt met de positie van de slagschaduw van de doellat, is hij ruim binnen", zo redeneert professor Philippe Smet.

  Hoe dan ook, het doelpunt telde niet. En Gent verloor met 2-3 in Eupen. "Helaas hebben we het zelf een beetje verkloot", geeft Gent-supporter Lieven Scheire ootmoedig toe.

  🎬 De kopbal van Coulibaly

  Video player inladen ...

  📐 De redenering van Lieven Scheire en professor Smet

  🎬 De discussie in Extra Time

  Filip Joos kan de redenering volgen. "Lieven Scheire praat met een Gents accent, maar iedereen die hem een beetje kent, weet dat hij dat doet met de erecode van de wetenschap", vertelt de voetbalcommentator in Extra Time. "Zijn uitleg is wiskundig echt straf. En die klopt ook wel."

  "Ik wil de lijnrechter er niet over kapittelen. Die man moet op veel letten, maar hij staat wel niet goed opgesteld om de fase perfect te beoordelen. Menselijk is dat onmogelijk", geeft Joos toe.

  Video player inladen ...