• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Preud'homme heeft perfect gebruikgemaakt van kwetsbaarheden RSCA"

  In zijn wekelijkse voetbalanalyse kan Peter Vandenbempt natuurlijk niet voorbij aan de klassieker Club Brugge-Anderlecht (2-1), maar ook de prestaties van AA Gent (flop, 3-2 bij Eupen) en Racing Genk (top, 1-0 tegen STVV) passeren de revue.

  Vandenbempt in het kort:

  • Het plan van Michel Preud'homme tegen Anderlecht was perfect.
  • De keuze van Weiler voor het systeem met drie verdedigers vonden wij vooraf allemaal een risico.
  • AA Gent kan blijkbaar niet meer verdedigen.
  • Racing Genk is echt een attractie op dit moment.

  Het plan van Preud'homme tegen Anderlecht was perfect

  De verdiende zege van Club Brugge tegen Anderlecht kwam op het goeie moment. Club leverde de voorbije week twee keer eigenlijk een goeie prestatie: tegen Charleroi en tegen Porto, maar het verloor twee keer op de valreep. Dat gaat toch een beetje in de hoofden spelen als dat blijft duren.

  Ik moet wel zeggen dat het verschil tussen een heel sterk Club Brugge en een heel zwak Anderlecht veel groter was dan de score en de overbodig spannende slotfase doen vermoeden.

  Het plan van Preud'homme was perfect: hij heeft gebruikmaakt van de kwetsbaarheden van het huidige Anderlecht. Club begon met een scherpe start tegen een ploeg die net een zware Europese wedstrijd en verplaatsing in de benen heeft. (Ik laat mij vertellen dat je dat in het begin toch altijd voelt.) Daar profiteerde Preud'homme van.

  Hij bestookte ook de geïmproviseerde rechterkant van de bezoekende defensie met ook veel druk in het centrum op Dendoncker en Tielemans. Er was een glansrol weggelegd voor jongens als Limbombe (foto), Vormer en Vanaken. Het was een sterke prestatie van de coach en van het team.

  En kijk, Club Brugge heeft heel veel geblesseerden en een zwaar programma, maar met deze overwinning schuiven ze toch weer gewoon mee in de kop van het klassement.

  Het blok van Anderlecht stond veel te laag en drie verdedigers was risico

  De tactische aanpak van Anderlecht-coach Weiler (foto) kreeg achteraf veel kritiek en terecht vind ik. Het was zijn keuze om hetzelfde systeem van drie verdedigers als in Mainz te hanteren. Dat vonden wij toch allemaal een risico vooraf.

  Ik heb die wedstrijd in Duitsland niet gezien, maar Weiler vertelde zelf nadien dat ze toch veel problemen hebben gehad. Spelers zeggen blijkbaar dat er van de week weinig of niet is op getraind, terwijl specialisten toch zeggen dat zo'n systeem veel training en vooral heel veel duidelijke afspraken vereist.

  Als je dan in zo'n systeem, dat de ploeg zich toch nog niet helemaal eigen heeft gemaakt, ook nog eens een speler als Deschacht bijvoorbeeld op rechts zet (dat is een voet die hij alleen maar gebruikt om overeind te blijven), met een jonge, onervaren Sowah daarvoor, dan houdt dat risico's in. Preud'homme heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt.

  Los daarvan stond het blok van Anderlecht ook gewoon veel te laag. De flanken Sowah en Acheampong stonden veel te laag, ze begonnen eigenlijk aan de wedstrijd in hun eigen backlijn.

  En de voetballers die Anderlecht aan het voetballen moeten krijgen, zoals Hanni, Stanciu, Tielemans, haalden niet het vereiste niveau en dan verlies je.

  Overigens is de nederlaag van Anderlecht geen verrassing voor mij. Ze haalden de voorbije weken wel degelijk resultaten, maar veel goed voetbal was daar niet bij. Anderlecht bleek kwetsbaar en had wat meeval en dat blijft niet duren.

  AA Gent kan blijkbaar niet meer verdedigen

  Het was ook niet de week van AA Gent, dat met 5-0 verloor bij Sjachtjor Donjetsk en gisteren op het nippertje met 3-2 bij de allerlaatste, Eupen.

  Wat daar aan de hand is? Het is simpel: ze kunnen blijkbaar niet meer verdedigen. Dat heeft coach Hein Vanhaezebrouck nadien ook nog eens duidelijk gesteld. De Buffalo's maken er de voorbije tijd - eigenlijk al bijna het hele seizoen - een kwalijke gewoonte van om zichzelf in de voet te schieten.

  Als trainer word je daar toch een beetje wanhopig van. Sjachtjor is voor alle duidelijkheid een zeer sterke ploeg. Maar donderdag voor de rust deed Gent het zeer goed, ze lagen niet onder. Alleen gingen ze voor- en achterin de mist in. Na de rust namen er dan een paar een snipperdag.

  Gisteren in Eupen was het voetbal van Gent niet bijzonder, maar het had wel alles onder controle. Die Davidadze liet zich dan dom uitsluiten en toen kwamen er toch nog problemen van ondanks een late 0-2.

  Elke bal in de buurt van de Gentse goal zorgde voor onrust. Doelman Rinne (foto), daar krijg ik voorlopig kop noch staart aan want hij doet goeie saves maar blijkt toch een onzekere factor. En dan incasseer je nog eens drie doelpunten. Dat zijn er acht in twee matchen, dat is redelijk veel.

  Voor alle duidelijkheid: als de assistent-ref had opgemerkt wat wij toch allemaal hadden gezien - dat die bal van Coulibaly voor 2-3 op het einde duidelijk achter de lijn was - dan had Gent gewoon gewonnen. Maar het verhaal blijft toch hetzelfde:  Vanhaezebrouck heeft zorgen. Hij moet zich afvragen: hoe krijg ik dit elftal weer efficiënt en af en toe ook gefocust?

  Genk is op dit moment echt een attractie

  In tegenstelling tot Gent had Genk wel een goeie week. De Limburgse eer stond gisteren op het spel, maar dat was eigenlijk toch maar een bijzaak.

  Want allebei hadden ze de punten nodig: Genk om in de buurt van de top zes te blijven (ondanks veel lof en goed voetbal is dat nog altijd kantje boord) en STVV in de strijd om het behoud. Die hebben ook al terecht veel goeie kritieken gekregen voor het goeie, positieve voetbal, ook gisteren. Maar STVV staat daar nu wel helemaal mee onderaan.

  Maar voor deze week zijn felicitaties voor Genk op zijn plaats met twee overwinningen: tegen Athletic Bilbao was dat in één woord gezegd gewoon geweldig gedaan. Genk voetbalde met lef tegen de betere Spaanse subtopper. En gisteren tegen STVV deed het er op het einde nog alles aan om te kunnen winnen ondanks de vermoeidheid van de Europese match. Dat is knap gedaan op karakter.

  Racing Genk is op dit moment echt een attractie. Alleen moeten ze dat niveau of toch in de buurt daarvan nog eens proberen te halen in een wedstrijd buitenshuis. Dat kan woensdag op het veld van Charleroi, dat is een flinke test.

  Peter Vandenbempt