• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Standard waarschuwt supporters voor "desastreuze gevolgen" van hun wangedrag

  Standard-fans toonden zich van hun slechtste kant in de Amsterdam ArenA.

  Standard heeft sinds 2008 al 409.000 euro aan boetes moeten ophoesten aan de UEFA voor het wangedrag van zijn supporters. Met het Europa League-duel tegen Panathinaikos in het achterhoofd wil de Luikse club haar supporters opnieuw sensibiliseren.

  Sinds Standard in 2008 de Belgische landstitel veroverde, mocht het al 64 keer in actie komen op het Europese toneel. Maar de Luikse supporters gedragen zich lang niet altijd voorbeeldig. Maar liefst 25 keer kreeg Standard een boete van de UEFA voor het wangedrag van een deel van zijn aanhang.

  Vorige maand zetten de Standard-supporters nog de Amsterdam ArenA in lichterlaaie met Bengaals vuur. Sommige Luikse fans gooiden zelfs brandende fakkels naar een familievak met Ajax-supporters. De UEFA legde Standard een boete van 50.000 euro op en daar komt nog eens een gepeperde rekening van 50.000 euro bij van Ajax zelf.

  De Franstalige krant Sudpresse rekende uit dat het wangedrag van zijn supporters Standard al 459.000 euro kostte sinds 2008, de boete van Ajax inbegrepen. "We moeten er alles aan doen om dit in de toekomst te vermijden", schrijft voorzitter Bruno Venanzi in een open brief aan de supporters.

  Op haar website wil de club haar supporters opnieuw sensibiliseren. "Ons disciplinair dossier bij de UEFA is tijdens de recente Europese campagnes groter geworden. Onze club krijgt elke keer zware boetes en andere grote sancties zouden kunnen volgen."

  "Daarom lijkt het ons fundamenteel om opnieuw elke supporter van onze club te sensibiliseren, zodat iedereen er zich van bewust is dat elke inbreuk op het disciplinaire reglement van de UEFA desastreuze gevolgen kan hebben."

  Duurste boete voor wangedrag tegen Ajax

  De gepeperde rekening van Ajax en de boete van de UEFA kosten Standard samen 100.000 euro, de grootste financiële straf voor de Luikse club sinds het Europa League-duel tegen Hamburg in 2010.

  In de kwartfinale van 2010 werd de vijfde scheidsrechter bekogeld met een aansteker en werd een cameraman aangevallen door ontgoochelde supporters. Standard kreeg toen een boete van 80.000 euro voorgeschoteld.

  De supporters hadden vuurpijlen meegesmokkeld in de ArenA:

  Tegen Hamburg maakten de Standard-supporters het ook bont: