• home
 • video
 • pas verschenen

  Ezekiel: "De passie rond de Clasico is het grootst in Luik"

  Ezekiel droeg het shirt van Anderlecht en Standard.

  De topper tussen Standard en Anderlecht roept bijzondere herinneringen op bij Imoh Ezekiel. De Nigeriaanse pocketspits speelt tegenwoordig in Qatar, maar zal de match tussen zijn twee Belgische ex-clubs zondag zeker volgen. "Ik zal via internet kijken", zegt Ezekiel in La Dernière Heure.

  Ezekiel speelde vorig week zijn eerste minuten van het seizoen voor Al Arabi, zijn Qatarese club. Het seizoen in Qatar is pas begonnen. In België zijn op speeldag negen vele ogen gericht op Sclessin, waar twee ex-clubs van Ezekiel elkaar ontmoeten.  

  "Vraag me geen pronostiek, want de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht is altijd onvoorspelbaar", zegt Ezekiel. "Die wedstrijd spelen is speciaal. Het is de match van het jaar. Ik hou van dat soort wedstrijden."

  "Voor de twee kampen is het een belangrijke match, maar in Luik is dat gevoel het sterkst. Vanaf het begin van de week voel je de spanning en de ijver bij de supporters. Je krijgt ook meer en meer berichtjes. De passie rond die match is het grootst in Luik."

  "Vanaf de eerste minuut voel je dat het geen wedstrijd als een andere is. Dat stuwt de spelers om zichzelf te overstijgen. Bij mij gebeurde dat."

  "Ik ben niet de eerste speler die van Standard naar Anderlecht ging"

  Dat Ezekiel vorig seizoen het shirt van Anderlecht aantrok, kostte hem veel krediet bij de Luikse aanhang. "Ik weet dat ze dat slecht opgevat hebben, maar je moet begrijpen dat je soms een kans moet grijpen als die zich voordoet." 

  "Ik ben ook niet de eerste speler die van Standard is overgestapt naar Anderlecht en het wil zeker niet zeggen dat ik de Luikse club niet graag heb. Standard is de eerste club die me een kans gaf in Europa. Als ik in de toekomst de kans heb om terug te keren, zal ik dat bestuderen. Ik heb alleen goede herinneringen aan Standard en de club zit nog in mijn hart."

  Het vertrek van Ezekiel bij Anderlecht deed veel minder stof opwaaien. Ezekiel vertrok bijna geruisloos nadat hij amper aan drie goals voor paars-wit was geraakt.

  "Anderlecht was de juiste keuze, maar ik heb nooit de kans gekregen om te spelen. Dat had niets met de club te maken, maar met de trainer (Besnik Hasi)."

  "Voor ik tekende zei hij dat hij me wou en op me rekende, maar ik kreeg geen kansen. in het begin zei hij dat hij de ambitie had om 4-4-2 te spelen, een systeem dat me goed ligt. Later is hij me komen zeggen dat hij zou veranderen naar een 4-3-3 omdat hij de voorkeur gaf aan een meer fysieke spits."

  Besnik Hasi loopt ondertussen niet meer rond op Anderlecht. Zou Ezekiel gebleven zijn als hij dat eerder wist? "Mijn beslissing om te vertrekken was al genomen. En zelfs als ik had willen blijven, dan had ik niet gemogen. De Qatarezen apprecieerden niet dat ik niet speelde. Ze waren furieus. Ze waren dus niet van plan me opnieuw aan Anderlecht uit te lenen."

  "Ik hoop in januari terug te keren naar Europa"

  In Qatar heeft Ezekiel nog een contract voor twee seizoenen. "In januari zal ik zien welke aanbiedingen ik krijg, maar ik hoop naar Europa terug te keren over drie maanden. Als alle partijen akkoord gaan zal een terugkeer naar Europa geen probleem zijn, denk ik"