Ga naar de inhoud

meest recent

      Pro League pakt gokprobleem aan: "Duidelijke regels en preventie"

       wo 28 september 2016 17:40
      Gokken lijkt onder voetballers een groter probleem dan gedacht. De Pro League, de vereniging van eersteklassers, komt binnenkort dan ook met een actieplan. "We vinden dit een belangrijk probleem, want dit gaat over de integriteit van onze sport", zegt CEO Ludwig Sneyers.

      Met Laurent Henkinet, Olivier Deschacht, Knowledge Musona en Tuur Dierckx kwamen de voorbije dagen vier spelers in opspraak die op matchen van hun eigen ploeg gegokt zouden hebben.

      "Spelers die op hun eigen wedstrijden gokken, dat zou een beperkt probleem zijn", vernam Ludwig Sneyers (Pro League) van het parket. "Wat wel meer voorkomt, is spelers die op andere matchen gokken."

      "Maar ook daar zijn mogelijk inbreuken gebeurd, want volgens het bondsreglement mag je niet op matchen uit je eigen competitie wedden."

      "Wij vinden dit een belangrijk probleem. Het gaat over de integriteit van onze sport. We waren er al een tijdje mee bezig, maar door de huidige ontwikkelingen zijn we genoodzaakt om sneller te schakelen."

      "We komen binnenkort dan ook met een actieplan, dat we samen met de Kansspelcommissie opstellen. Dat actieplan steunt op drie pijlers:

      1. De regels uniformiseren, want nu is er nog veel onduidelijkheid
      2. Preventie op alle niveaus, van jongeren tot de eerste ploeg
      3. Afspraken met de sector, met onder meer uitwisseling van info over welke spelers een account hebben en op welke matchen ze wedden

      "Als er dan voldoende preventie is geweest, dan mag er achteraf ook een strengere sanctie volgen als er toch een inbreuk wordt vastgesteld."

      Toch zal het systeem nooit waterdicht zijn. Een voetballer kan een account van iemand anders gebruiken. "Uiteraard zijn de vrouw, vader of zoon van een speler niet gebonden aan die regels."

      "Gokkantoor als partner Pro League? Geen probleem"

      De Pro League heeft met Unibet ook een gokkantoor als commerciële partner. Is er dan geen belangenvermenging? "Ik zie geen probleem", zegt Ludwig Sneyers. "Er zijn immers duidelijke regels. Je mag bijvoorbeeld ook een pintje drinken, maar je mag niet rijden als je dronken bent."

      "Bovendien heb ik veel liever een legaal gokkantoor als partner, want het illegale wedden is pas écht een probleem."