• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos over 40-jarige Totti : "Hij ontroert en dat is veel mooier dan titels of prijzen"

  Totti blaast vandaag 40 kaarjes uit.

  AS Roma-legende Francesco Totti blaast vandaag 40 kaarsjes uit. In 1993 maakte hij zijn debuut bij de Romeinen en 23 jaar later is hij er nog steeds dé publiekslieveling. "Hij wordt door velen onderschat, maar hij hoort in de top tien met beste spelers aller tijden", vertelt Filip Joos.

  "Jammer genoeg voor Roma is hij nog steeds heel belangrijk"

  Enkele maanden geleden voorspelde Filip Joos in Extra Time het einde van Totti. Een beetje voorbarig, zo blijkt nu. “Het is eigenlijk wel voorbij voor Totti. De opflakkering die hij nu kent, dat noem ik iets metafysisch. Het is bijna pure mystiek dat dit nog kan en dat komt alleen maar omdat hij zichzelf telkens opnieuw heruitvindt", zegt Filip Joos.

  "Dat hij nu nog zo belangrijk is, zegt eigenlijk alles. Roma wou hem vorig jaar al bij het grof vuil zetten, maar uiteindelijk heeft hij de club vorig jaar naar de derde plaats geloodst. Met lange tanden hebben ze hem dan toch nog een contract van een jaar gegeven en dit jaar pakken ze weer vier of vijf punten meer door hem."

  "Dat is de tragiek van het elftal. Er is een enorm gebrek aan persoonlijkheid. En Totti is een soort god. Je voelt in het stadion als hij opwarmt: “Er gaat iets gebeuren"."

  De laatste keer dat ik er was om commentaar te geven was toen hij twee keer scoorde tegen Lazio. Toen dacht ik: "Dit is mijn afscheid van Totti. Beter wordt het niet." Maar neen, ik zal nog eens moeten teruggaan."

  "Ik toonde mijn Roma-sokken en hij gaf mij een interview"

  "Ik heb Totti een paar keer ontmoet, maar ik ben een bewonderaar van de voetballer, ik ga hem niet lastigvallen voor een selfie. Ik heb hem een keer geïnterviewd op 11 september, de dag van de aanslagen."

  "Roma verloor in de Champions League tegen Real Madrid. Totti kwam de ruimte binnen en had geen clubkostuum aan. Capello, de toenmalige trainer, was kwaad. De manier waarop Totti toen naar hem keek, dat ga ik nooit vergeten: “wie denk je dat hier de baas is?”."

  "Een andere keer was op Anderlecht. Hij stond te wachten voor een interview met de Italiaanse tv, maar ik wou hem ook graag. Hij gebaarde dat hij geen tijd meer had, maar ik had die dag mijn sokken aan van AS Roma. Dus ik trok mijn broekspijp op. Totti zag ze en is uiteindelijk toch gekomen. Dat vond ik sympathiek."

  "Hij hoort in de top 10 met beste spelers aller tijden"

  Jan Mulder noemde Totti in Extra Time onlangs "een regionale grootheid". Joos: "Dat is omdat Totti altijd bij Roma gebleven is. Maar Totti is echt grootser dan veel mensen denken. Ik kan een compilatie tonen met tien momenten van Totti waar de mond van Jan Mulder van zal openvallen."

  Heeft Totti bij Roma wel alles uit zijn carrière gehaald? "In termen van prijzen niet. Real Madrid is drie keer komen aankloppen en daar had hij een paar keer kampioen kunnen spelen en wie weet zelfs de Gouden Bal kunnen winnen. Maar bij een andere club zou de neergang ook veel sneller zijn ingezet. Dan hadden we dit niet meer allemaal meegemaakt."

  "Prijzen en titels zeggen ook niet alles. Totti is een lust voor het oog. Hij is zo slim, hij weet perfect waar iedereen loopt. De trainer van Crotone vatte het enkele weken geleden mooi samen: "Totti leeft een minuut voor op ons". Dat is zijn geheim. Zijn ogen zijn het allermooiste."

  "Op de ranking van spelers die het meeste voetbalplezier verschaffen staat hij zeker in de top vijf. En in de ranking met de grootsten zet ik hem ook in de top tien. Totti emotioneert en wat is er mooier? Die ontroering schat ik hoger in dan eender welke titel."

  "Goed dat hij tien jaar geleden gestopt is bij de nationale ploeg"

  Bij de nationale ploeg gaf Totti er tien jaar geleden de brui aan. "Een goede keuze. Je bent dan wereldkampioen en hij voelde ook wel dat het beste voorbij was voor Italië. 2008, 2010 en 2014 waren dramatische toernooien. Met Totti erbij was dat niet anders geweest, al had je dan wel mooiere matchen gezien."

  "Sindsdien heeft elke bondscoach zich wel de vraag gesteld: "Wat met Totti? Moet ik een knieval maken?". Hij is tenslotte toch belangrijk geweest voor Italië. Op Euro 2000 was hij echt goed en ik daag iedereen uit om Italië - Zuid-Korea te bekijken van het WK 2002. Als een Belg zo’n wedstrijd zou spelen op een WK, we noemen hem god. 2006 was de apotheose. In maart van dat jaar raakte hij geblesseerd en niemand geloofde er nog in. Maar hij kreeg een plaat in zijn enkel, draaide mee en jaste tegen Australië zijn penalty in de winkelhaak."

  "Maar hij kreeg ook veel kritiek. In 2004 was er bijvoorbeeld het spuwincident. Dat is een van de twee of drie momenten in zijn carrière waar het licht volledig uitging. Hij was toen 27 of 28 en moest eigenlijk echt die grote stap op het internationale toneel zetten. Dat moment is een van de redenen waarom mensen Totti onderschatten."

  "Het ideale afscheid? Scoren tegen Lazio en dan zijn been breken"

  "Ik verwacht dat Totti er na dit seizoen mee stopt. Hij wil zelf eeuwig doorgaan, omdat ik denk dat hij bang is voor het leven nadien. Hij zal wel bij de club blijven. Zijn aantrekkingskracht is ongelooflijk groot. Over tien jaar worden zijn truitjes nog steeds het meest verkocht."

  Totti zit aan 250 goals in 604 matchen in Italië. Kan hij de records van Maldini (647 wedstrijden in de Serie A) en Piola (274 goals) nog verbeteren? "Dat haalt hij niet meer. Dan zou hij nog 24 keer moeten scoren, terwijl hij steeds meer de man van de assists is."

  "Het zou wel mooi zijn voor hem. Stel dat hij dit seizoen op een of andere manier toch nog tien keer scoort, dan zal hij er misschien wel aan beginnen te denken. Maar Totti staat boven cijfers. Alleen 10: dat cijfer hoort bij hem."

  Wat voor afscheid moet zo'n levende legende krijgen? "Het mooiste zou zijn: volgend seizoen scoren in de derby tegen Lazio en meteen daarna een been breken. Dat gun ik hem. Een mooie goal, geen penalty, en dan in drie stukken geschopt worden. Dan moet hij stoppen en riskeer je niet dat het uiteindelijk een afscheid in mineur wordt."

  De carrière van Totti in beeld

  Video player inladen...