• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Videoref maakt van geel rood, Willem II boos: "Is videoref op juiste moment gebruikt?"

  Videoref Van Boekel op de NOS.

  Nederland heeft afgelopen woensdag voor het eerst een videoref ingezet tijdens een wedstrijd in het profvoetbal. Na afloop was er meteen betwisting over een gele kaart die een rode werd. Willem II, de benadeelde club, stelt zich vragen bij het moment waarop de externe scheidsrechter ingeschakeld werd.

  Pol van Boekel zat woensdagavond tijdens het bekerduel tussen Ajax en Willem II op de parking van de Amsterdam ArenA in een busje dat vol hing met tv-schermen. Zo kon de scheidsrechter betwistbare fases opnieuw bekijken en de beslissing van de scheidsrechter op het veld bijsturen waar nodig.

  En ingrijpen deed Van Boekel, want terwijl veldscheidsrechter Danny Makkelie slecht geel gaf voor een overtreding van Willem II-speler Anouar Kali op de enkel van Ajacied Lasse Schöne adviseerde Van Boekel vanuit zijn busje om rood te tonen. Wat Makkelie dan ook prompt deed.

  "Willem II houdt hier een wrange nasmaak aan over", klinkt het bij de club uit Tilburg. "Door de directe rode kaart is onze middenvelder immers meteen ook geschorst voor de uitwedstrijd van aanstaande zondag tegen NEC".

  Willem II tekende beroep aan tegen de voorgestelde schorsing, omdat het niet akkoord gaat met "de manier waarop de besluitvorming van de rode kaart tot stand kwam". "Naar onze interpretatie is de videoref er alleen voor discutabele momenten. De overtreding van Kali was al waargenomen en bestraft."

  "Wedstrijd niet constant stilleggen"

  "We staan achter de videoscheidsrechter, omdat we het eens zijn met het principe: hoe sneller ingrijpen, hoe beter. Maar we vragen ons af op hij wel op het juiste moment gebruikt is", stelt Willem II.

  "We willen dat een wedstrijd gespeeld kan worden en niet elke keer stilgelegd wordt. Een scheidsrechter moet de kans krijgen om in de geest van een wedstrijd te fluiten."

  "Dat heeft hij woensdag gedaan en toen heeft hij op dat moment beslist om net geen rode kaart te geven. We zullen moeten bepalen hoe we de videoref op een goeie manier inzetten. Als het op deze manier is, zul je hem heel veel gebruiken en dat is nu net niet de bedoeling in voetbal."