• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt over blessure Kompany: "Verontrustend dat het meteen weer foutloopt"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Vincent Kompany stapte woensdag in de bekermatch tegen Swansea vroegtijdig naar de kant, in de match die zijn comeback was na maanden afwezigheid. De verdediger van Manchester City blijft zo op de sukkel. "Zelfs een grote positivo als Kompany moet nu toch stilaan beginnen te twijfelen", denkt Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt.

  "Het is een catastrofe, in de eerste plaats voor hemzelf"

  Voor Vincent Kompany, die begin mei uitviel met een dijblessure in de halve finale van de Champions League, was de revalidatie van de voorbije maanden de op een na langste periode uit zijn carrière dat hij buiten strijd was. Alleen in 2006, na de operatie aan zijn achillespees, was hij nog langer out.

  "Als er nu één moment was waarop hij helemaal zijn tijd genomen heeft om terug te keren, was het wel deze keer. Van de dokters en van coach Guardiola heeft hij ook alle tijd gekregen. Als je dan toch weer geblesseerd naar binnen moet, is dat een enorme klap, zelfs als zal blijken dat het maar een kleinigheidje was", zegt Peter Vandenbempt in De Afspraak.

  "Het is een catastrofe, natuurlijk in de eerste plaats voor Kompany zelf. Het lijkt mij mentaal zeer zwaar als je nooit meer een wedstrijd met inzet kunt spelen zonder in het achterhoofd de vrees te hebben om geblesseerd te raken."

  "Manchester City heeft nog niet gecommuniceerd over de blessure, maar dat is op zich niet ongebruikelijk. Mogelijk gebeurt dat vrijdag wel. In zijn entourage blijft het voorlopig stil en ook op de sociale media zwijgt Kompany. Als het maar een kleinigheidje was, zou hij zijn supporters misschien toch kunnen geruststellen? Dat heeft hij niet gedaan. Zijn gelaat sprak boekdelen, dat was ook al zo de vorige keer."

  "Zelfs positivo als Kompany moet nu toch stilaan twijfelen"

  Het valt op dat Vincent Kompany meestal spierblessures heeft. "Misschien heeft het te maken met de manier waarop hij zijn lichaam belast heeft", oppert Peter Vandenbempt. "Als je de Kompany die op zijn 17e debuteerde bij Anderlecht vergelijkt met die van nu, dat is een mastodont. Dat vraagt heel veel van een lichaam."

  "Vergeet ook niet dat hij al vanaf zijn 16e op het hoogste niveau actief is. Bovendien is de Engelse competitie zeer belastend en heeft Kompany een explosieve speelstijl. Hij gaat graag in de duels en speelt op de limiet."

  "Bij zijn vorige blessure had ik de indruk dat hij een soort breekpunt bereikt had. Hij schoof toen zijn EK-droom opzij en liet zich opereren. Dat het nu bij zijn eerste optreden opnieuw foutloopt, is toch verontrustend. Dat hij meteen een hele match speelde, heeft er volgens mij weinig mee te maken."

  "Kompany is, denk ik, de grootste positivo die ik ken, maar zelfs hij moet nu toch elke keer hij het veld opstapt in zijn achterhoofd vrezen voor een blessure. Dat kan natuurlijk niet. Al speelde hij tegen Swansea zeker niet op veiligheid. Zijn wedstrijd was goed en energiek."

  "Status van Kompany bij City is aan het veranderen"

  Manchester City haalde afgelopen zomer John Stones voor veel geld. Bereidt City zich al voor op een toekomst zonder Vincent Kompany? "De status van Kompany bij City is toch een klein beetje aan het veranderen", weet Vandenbempt.

  "Dat heeft ook te maken met de komst van Josep Guardiola. Voordien was Kompany toch het uithangbord en de spreekbuis van de club, een van de allerbeste voetballers ook. Manuel Pellegrini had alles bij elkaar weinig vat op hem, maar met Guardiola is er een trainer gekomen die groter is dan Kompany."

  "Guardiola is nu de grootste vedette van City, al zit hij niet dik in de centrale verdedigers. Met Kompany erbij hebben ze eigenlijk maar drie centrumverdedigers. Guardiola heeft Kolarov al naar het centrum geschoven. Daar zie je toch aan dat hij misschien al naar een soort oplossing zoekt."

  "Bij de nationale ploeg is de status van Kompany overigens ook niet meer wat die vier jaar geleden was, omdat België nu eenmaal heel erg veel zonder hem gevoetbald heeft. Zijn afwezigheid bij de Rode Duivels is wel een probleem, want een 100 procent fitte Kompany is een absolute meerwaarde en nog altijd de allerbeste verdediger van de Belgen. Nu ook Meunier, Vermaelen en Engels out zijn, wordt de spoeling voor de wedstrijd tegen Bosnië wel erg dun."