• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wilmots: "Als België het WK wint ontkurk ik weer champagne. En geen klotefles, hé"

  Wilmots: "In België kan je voor de bond en een club werken. Dat gaat niet."

  Marc Wilmots blikt naar eigen zeggen niet graag terug. Bij tv-maker Luk Alloo heeft hij dat mondjesmaat gedaan. Na zijn afscheid bij de bond knalde de champagne ten huize van de familie Wilmots. "Sommige journalisten had ik graag een "waffel" gegeven", vertelde de ex-bondscoach, die nu naar het buitenland lonkt.

  "Misten onze beste verdedigers tegen Wales"

  Rijsel is het Waterloo geworden van bondscoach Marc Wilmots. Daar liepen de Rode Duivels tegen een verrassende nederlaag aan in de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Wales won met 3-1 van België.

  "We misten achterin onze beste verdedigers", zo luidt de uitleg van Wilmots bij Luk Alloo op VTM.

  "De ervaring van een Kompany, een Vertonghen, een Vermaelen en een Lombaerts kan je niet vervangen in België. Daarom zijn we teruggezakt in die wedstrijd. Dat is normaal."

  "Ik ben tevreden over het parcours dat we gelopen hebben. Om een toernooi te winnen, heb je ook geluk nodig. Voor hetzelfde geld verloren we van Zweden en werden we vierde in onze groep."

  "Naar het buitenland"

  Over zijn toekomst wil Marc Wilmots nog niet te veel kwijt. "We gaan voort. Naar het buitenland, niet in België. Ik houd het spannend", doet de 47-jarige coach geheimzinnig.

  "Champagne gedronken. Ik was weer vrij"

  Twee weken na de misser tegen Wales gingen Marc Wilmots en de Belgische voetbalbond uit mekaar. "Ik heb een fles champagne gedronken met mijn vrouw, ik was weer vrij", vertelde Wilmots in het VTM-programma "Alloo bij".

  Toch kon hij ook aanblijven. "Ze hebben me gevraagd om voort te doen. Dan moest ik dit en dat doen."

  Daar bedankte de eigenzinnige oud-international voor. "Ik wilde geen match tegen Spanje spelen. Sportief vond ik dat geen goeie zaak. Dat hebben we ook gezien."

  Wilmots heeft wel naar de oefeninterland gekeken. "Merci Willy", hadden de supporters op een spandoek geverfd. "Ik heb me kapotgelachen", zei hij, "vooral met die mannen in hun witte hemden."

  Belgische bond? "Amateurisme"

  Neemt Marc Wilmots de Belgische voetbalbond iets kwalijk? "Wie of wat is dat, de Belgische voetbalbond?", vroeg hij aan Luk Alloo. "Weet jij dat? Ik niet."

  "Op het sportieve vlak besliste ik alles, de politiek errond interesseert me niet. Maar ik stel vast dat je in België als bestuurder bij de bond en bij een club kan werken. Dat gaat niet."

  "In Duitsland is dat onmogelijk. Dat is amateurisme en ik was daar geen voorstander van, maar blijkbaar kunnen we dat niet veranderen. Bij de bond draait het om macht en postjes."

  "Had ze graag een "waffel" gegeven"

  Over de pers had Marc Wilmots geen goed woord over in het tv-programma van Luk Alloo. "Ze wilden me niet. Drie à vier journalisten wilden me weg. Tien jaar geleden al", haalde de ex-bondscoach aan.

  "Ik gaf geen exclusiviteit. De vrijdag voor de wedstrijd vroegen ze me de ploeg en de wissels. Dan zouden ze me beschermen. Zo werkt dat bij mij niet."

  "Als een buitenlander gedaan had wat ik gedaan had, was ik een god. De media houden van conflicten. Ik niet."

  "Ik had enkele journalisten graag eens een "waffel" gegeven, maar zou dat geholpen hebben? Schrijf wat je wil, het interesseert me geen bal."

  "Tijdens een EK of een WK lees ik niets. Als ik die verhalen drie weken later lees, lach ik me kapot."

  "Nu zijn ze dat allemaal vergeten en willen ze me op hun zender. Ik pak dat mee en vergeet dat niet."

  "Dom Pérignon als België WK wint"

  Marc Wilmots blijft wel supporter van de Rode Duivels. "Ik hoop dat België het WK wint. Dan ontkurk ik de champagne. Geen klotefles, hé. Neen, een Dom Pérignon", besloot Wilmots bij Luk Alloo.