• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Peter Vandenbempt: "Stanciu is echt een speler voor Anderlecht"

  Peter Vandenbempt fileert elke week de Jupiler Pro League.

  Peter Vandenbempt heeft een veelbelovend debuut gezien van Anderlecht-aanwinst Nicolae Stanciu. Dat vertelt onze commentator in zijn wekelijkse analyse van de Jupiler Pro League. Bij Standard zag hij hoe de spelers hun nieuwe coach wilden imponeren. Tot slot staat hij ook stil bij het trainersvak onderin het klassement: "Je moet het maar willen doen."

  Indrukwekkende Stanciu

  Anderlecht heeft gisteren Charleroi geklopt (3-2), maar ik zag ze pas lachen in de tweede helft. Toen bracht paars-wit een bepaalde periode wervelend voetbal.

  Het etaleerde zijn enorme offensieve weelde. Anderlecht speelde met een heel hoog tempo, met dank aan bekoorlijke artiesten als Tielemans, Hanni én Nicolae Stanciu (foto).

  Na een match is het gevaarlijk om die Roemeen al te beoordelen of te veroordelen, maar zijn dominantie in het spel van Anderlecht was indrukwekkend.

  Stanciu is perfect tweevoetig, hij beschikt over een geweldige techniek en hij handelt zeer snel. Enkel scoren lukt nog niet, dat komt nog wel. Stanciu is echt een speler voor Anderlecht.

  Negatieve hoofdrol Nuytinck

  Achterin blijft Anderlecht wel bijzonder kwetsbaar. Bram Nuytinck speelde alweer een zeer negatieve hoofdrol. Hoe slecht moet Olivier Deschacht dan niet zijn? Hij geraakt maar niet in de ploeg.

  Nieuwkomer Spajic deed het niet onaardig op de rechtsback, maar tegen betere ploegen blijft die defensie een risicofactor. Vooraan heeft Anderlecht flink geïnvesteerd. Het blijft mij een raadsel waarom de club achterin geen twee of drie topspelers heeft aangekocht.

  Totale overgave in Luik

  Met de zege tegen Genk (2-0) heeft Standard de prestatie geleverd die het nodig had. Jankovic (foto) liet de Rouches voetballen zoals ze dat graag hebben in Luik: met totale overgave.

  De energie die Standard ontwikkelde, was ronduit indrukwekkend. De spelers tackelden, ze liepen en ze sprongen alsof hun leven ervan afhing. Genk werd heel hoog weggeprest en overpowerd.

  De spelers wilden duidelijk hun nieuwe coach imponeren. Ze boekten een mooie overwinning tegen Racing Genk, toch de ploeg in grote vorm.

  Hopelijk is het bestuur in Luik slim genoeg om nu niet al na een match hun gelijk te verkondigen. Gisteren reageerden enkelen van hen wel heel enthousiast, terwijl ze twee weken geleden in Brugge nog wassen beelden waren.

  Volle vertrouwen Jankovic

  De echte waarde van Jankovic zal pas over een langere termijn blijken. Hij zal met meer mogelijkheden dan Ferrera kunnen werken. Die zag zijn diepe spits Ivan Santini vertrekken.

  Jankovic kan rekenen op de Algerijnse nieuwkomer Belfodil (foto). Die maakte indruk tegen Genk.

  Ferrera werd gek verklaard toen hij Raman in de spits zette, maar Jankovic deed dat gisteren ook. Hij kreeg wel veel meer steun van een herboren Dompé, van Belfodil en van Dossevi.

  Jankovic is zeker een goeie en interessante trainer. Het is een harde werker met goeie en duidelijke ideeën, maar met de resultaten die hij met KV Mechelen heeft behaald, zullen ze in Luik niet tevreden zijn.

  Hij kan bij Standard met het volle vertrouwen werken. Hij krijgt de volledige steun van het duo Renard-van Buyten, terwijl Ferrera de hele tijd een klemmende strop rond zijn hals had zitten.

  Laatste keer op de bank?

  Glen De Boeck en Bob Peeters (foto) hebben vorig seizoen hun ziel en zaligheid in respectievelijk Moeskroen en Westerlo gestoken. Dat is allang vergeten.

  Volgend weekend kunnen ze de laatste keer op de bank zitten. Zaterdag spelen Westerlo en Moeskroen tegen mekaar. Dat is een wedstrijd die ze allebei moeten winnen. Dat gaat natuurlijk niet.

  Bij het Westerlo van manager Herman Wynants kreeg de trainer heel veel krediet. Met Vic Swerts heeft de club een nieuwe baas. De baron heeft minder geduld. Hij was naar verluidt al ziedend na de thuisnederlaag tegen KV Mechelen.

  Ik vrees dat hij de simpele - om niet te zeggen simplistische - logica van de trainerswissel zal hanteren. Ik mag hopen dat enkele nuchtere mensen binnen Westerlo hem op andere gedachten kunnen brengen.

  Een mens moet het maar willen doen

  In Moeskroen werd De Boeck na twee speeldagen al openlijk bekritiseerd door de sportieve baas Selak. De club verkoopt wel haar beste spelers. En op het allerlaatste moment gooien ze daar een groep nieuwe spelers/huurlingen binnen.

  Achterin flateren de mannen van De Boeck erger dan in een scenario van FC De Kampioenen. Als het dan niet loopt, kijken ze snel naar een trainer. Een mens moet het toch maar willen doen.

  Peter Vandenbempt