Thierry Henry wordt assistent-bondscoach bij de Rode Duivels

  Thierry Henry speelde acht jaar voor Arsenal.

  0 / 0
  De Belgische voetbalbond heeft ex-voetballer Thierry Henry gestrikt om de technische staf te versterken. De Fransman wordt T3 onder bondscoach Roberto Martinez. Dat heeft de KBVB aangekondigd tijdens de persconferentie waarin Martinez ook zijn eerste selectie heeft bekendgemaakt.

  Het vertrek van Marc Wilmots en de aanstelling van Roberto Martinez als bondscoach brachten heel wat verschuivingen in de technische staf met zich mee. Thierry Henry is de meest opvallende nieuwkomer. De Belgische voetbalbond bevestigde zijn aanstelling vlak voor de eerste selectie van bondscoach Martinez.

  "We moeten de spelers ondersteunen", vertelt Martinez over die keuze. "Maar tijdens het seizoen is de tijd met de spelers beperkt. Dus moet onze impact zo groot mogelijk zijn. Daarom is onze ervaring heel erg belangrijk. Henry is iemand die de mentaliteit kan bijbrengen om een droom na te jagen. Dat heeft hij onder andere met zijn land gedaan in het verleden."

  Was het moeilijk om Henry te overtuigen? "Iedereen weet dat er veel talent zit in België", zegt de bondscoach. "Hij was meteen bereid om mee te helpen, om zijn ervaring door te geven en het talent van de spelers te ontwikkelen."

  WK, EK en Champions League

  Thierry Henry speelde tijdens zijn carrière voor Monaco, Juventus, Arsenal en Barcelona. Bij Arsenal is hij topschutter aller tijden met 228 doelpunten in 376 wedstrijden. Ook bij de Franse nationale ploeg is hij topschutter (51 doelpunten in 123 wedstrijden).

  In 1998 won hij met Frankrijk het WK voetbal in eigen land, twee jaar later werd hij Europees kampioen. Met Barcelona veroverde de aanvaller in 2008 de Champions League.

  In 2010 trok Henry naar de New York Red Bulls. Twee jaar later werd hij even uitgeleend aan Arsenal, maar in december 2014 zette de Fransman een punt achter zijn carrière.

  Opvallend: in juli sloeg de 39-jarige Henry nog een aanbod af om jeugdtrainer te worden bij Arsenal, omdat hij liever tv-analist bleef.