• home
 • video
 • pas verschenen

  Sterckx: "Afwachten of charmeoffensief Defour in Anderlecht houdt"

  Defour werd vurig toegejuicht na zijn doelpunt tegen Kortrijk.

  Radio-commentator Bert Sterckx fileerde voor ons de tweede speeldag. Van de heropleving van Anderlecht, over de oogkleppen van José Izquierdo tot het nakende vertrek van Laurent Depoitre.

  De analyse van Bert Sterckx in een notendop:

  • Gent zal de duelkracht van Depoitre missen
  • Genk heeft dringend nood aan versterking, vooral defensief
  • Het is afwachten of het charmeoffensief van de fans Defour in Anderlecht houdt
  • Izquierdo bleef de hele match met oogkleppen lopen
  • Geen hoera-stemming bij Standard na zege tegen STVV

  Over de match die de nieuwe bondscoach te zien kreeg:

  Naar Belgische normen was Gent-Genk hoogst genietbaar: een hoog tempo, veel doelgevaar en soms goede combinaties. Maar of Roberto Martinez echt onder de indruk was, is nog maar de vraag. In Engeland is de intensiteit telkens weer bijzonder hoog.

  Het is duidelijk te zien dat ploegen zoals Gent, Genk en Oostende vorig seizoen Play-off I gespeeld hebben en dat ze een hoger tempo kunnen ontwikkelen dan andere teams.

  Een groot verschil tussen Gent en Genk zag je wel op de bank: Vanhaezebrouck kon met Milicevic, Perbet en Saief toch wel wat in de strijd gooien. Bij Peter Maes zat er een kleuterklas op de bank, aangevuld met een half afgeschreven speler en Samatta.

  De roep om versterking bij de Limburgers is terecht, zeker op verdedigend vlak is er dringend nood aan nieuwe krachten, al speelden Dewaest en Ndidi wel een dijk van een wedstrijd.

  Hein Vanhaezebrouck heeft ook wel gelijk wanneer hij zegt dat het ook bij Gent nog beter moet. Zeker voor doel, waar het wachten was op de inbreng van een echte scherpschutter met Jeremy Perbet.

  Waar Coulibaly, Depoitre en Simon keer op keer faalden en morsten met de kansen, was voor Perbet één  – weliswaar niet te missen – kans genoeg voor een doelpunt.

  En op die manier zal Perbet zeker nog van waarde zijn voor de Buffalo’s, misschien vaker dan hem lief is als joker. Een vervanger voor Depoitre is hij natuurlijk niet, Perbet is een heel ander type. Als Depoitre effectief vertrekt naar Porto, zal Gent zeker zijn duelkracht missen.

  Over de wisselvalligheid van Anderlecht:

  Het verschil tussen de prestaties van Anderlecht tegen Rostov en tegen Kortrijk was treffend. Onmondig tegenover enthousiast flitsend.

  Al werkte de verdediging van Kortrijk natuurlijk een tikkeltje beter mee dan die van Rostov, en dat is nog zacht uitgedrukt. Als het een offday was van Anderlecht vorige woensdag, dan kwam die er wel op een heel onbegrijpelijk en pijnlijk moment. Een slechtere timing kon niet.

  Het is knap hoe Anderlecht zich gisteren herpakt heeft, met net als in Rusland een ijzersterke driehoek op het middenveld.

  Defour werd net als woensdag toegejuicht door het Anderlecht-publiek, na de oproep uit de bestuurskamer. Het is nu de vraag of dat charmeoffensief hem nog kan overtuigen om te blijven.

  Chipciu en Teodorczyk waren tegen Kortrijk heel nuttige pionnen. Het is voor René Weiler wel te hopen Anderlecht weer geen jojoploeg wordt zoals de vorige seizoenen: de ene week alles, de andere week niets.

  En de lachwekkende tegengoals moeten er ook uit. Opvallend ook dat De Maio al meteen naast de ploeg viel. N’Sakala mocht gisteren ook toekijken, je zag hem dan ook niet meer liggen onder de gigantische krantenstapels kritiek op hem.

  Over de nederlaag van Club Brugge

  Club ging naar Oostende voor een strandwandeling, misschien met wat garnalen en een Rodenbach op de dijk. Maar duidelijk niet om Oostende weg te blazen.

  Het ging allemaal zo traag. Lopen met de bal, geen ideeën, geen versnellingen. Nochtans lag er in het begin van de match ruimte in de rug van de Oostendse verdediging.

  Alleen sprong vooral Izquierdo daar nogal slordig mee om. Er lukte hem trouwens bijna niets. Altijd maar weer met oogkleppen op blijven lopen, bal aan de voet, acties die niet lukten, medespelers niet zien staan en de bal niet tussen de palen krijgen.

  Zo is Izquierdo plots weer een paar 100.000 euro’s minder waard. Hij was trouwens niet de enige. In de hele voorlinie lukte er amper wat. Diaby liep ook maar wat rond te dolen, Vossen vond z’n medespelers niet.

  En dan is er ook nog de manier waarop het tegendoelpunt viel: in de toegevoegde tijd na een counter op een uittrap van Proto… iedereen weet dat hij goed kan herlanceren. Heel pijnlijk, en om grijze haren van te krijgen als trainer.

  Vraag het maar aan Peter Maes, die gisteren op dezelfde manier nog laat een goal incasseerde in de Ghelamco Arena. Misschien liep het de voorbije weken allemaal wat te gemakkelijk voor blauw-zwart.

  Club leek alweer op kruissnelheid te zitten alsof het gewoon van het ene seizoen in het andere was gewipt en alles uiteindelijk wel zou goedkomen. Dit kan dan een wake-upcall zijn.

  Over het krediet voor Standard-coach Ferrera

  Of Yannick Ferrera na de zege tegen STVV weer wat meer nachtrust zal hebben, weet ik nog zo niet. Ik denk niet dat de prestatie van zaterdag veel verandert aan de situatie in Luik.

  Voorzitter Venanzi zegt dat hij Ferrera steunt, maar het is een publiek geheim dat anderen dat absoluut niet doen. En dat is een gegeven dat zal blijven terugkeren telkens als er een mindere wedstrijd is.

  Een onwerkbare situatie. Standard won, en verdiend, maar kreeg ook bijzonder weinig weerwerk van STVV. De kanarie fladderde maar wat doelloos rond. Dus een hoera-stemming was er ook niet op Sclessin, daarvoor is er nog veel te veel werk aan de winkel.

  Trouwens ook dit nog: het was een wedstrijd zonder fans en hopelijk hoeft dat nooit meer te gebeuren. De bond moest een sterk signaal geven na de incidenten van vorig seizoen, maar ik weet niet of dit het goeie was.

  Je hebt zonder publiek nooit het gevoel dat het een échte match is, al maakten de reacties van de Luikse fans achter de tribune bij het grote scherm nog het een en het ander goed.

  Zij die vorig jaar vuurpijlen gooiden in Charleroi, zullen volgende week waarschijnlijk ook weer in het stadion zitten en misschien opnieuw vuur ontsteken of voetzoekers laten ontploffen. Zij moeten aangepakt worden.

  Daar moeten de clubs en de organiserende machten nog meer werk van maken als ze echt willen dat dit stopt. Nu worden tienduizenden onschuldige fans gestraft, die van Luik, maar ook die van Sint-Truiden. Alleen maar verliezers dus, en dat kan niet de bedoeling zijn.

  Bert Sterckx