• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Ster van Martinez is voorbije twee jaar toch tanend geweest"

  Roberto Martinez is de nieuwe coach van de Duivels.

  Het lot van de Rode Duivels ligt de komende jaren in de handen van Roberto Martinez. Radiocommentator Peter Vandenbempt analyseert de keuze van de KBVB voor de Spaanse coach. "Hij moet een kans krijgen, maar het is zeker geen coach die op het toppunt van zijn roem naar de Duivels komt."

  "Hij stond niet in de top 5 of 10 van de verwachte namen"

  Ik denk dat de keuze voor Roberto Martinez voor iedereen een verrassing was, behalve voor de mensen die het dossier behandeld hebben. Er zijn veel lijstjes met kandidaten verschenen en hij heeft er ooit wel eens opgestaan. Maar dat waren heel lange lijsten.

  Hij heeft ook een tijdje geleden gepraat met Anderlecht om er trainer te worden, maar financieel was dat niet haalbaar en hij had hogere ambities. Maar ik denk niet dat hij in de top 5 of 10 van de verwachte namen stond.

  Het schijnt een zeer aimabel man te zijn die heel graag praat, die zijn spelers op een voetstuk plaatst en die ook met de media probeert overeen te komen.

  Hij heeft het bij Wigan goed gedaan, met de promotie en de FA Cup. De voorbije jaren was hij bij Everton aan de slag, waar de vijfde plaats in het eerste jaar fantastisch was. Dat was historisch.

  Ze hebben toen meteen zijn contract met vijf jaar verlengd, maar twee jaar later werd Martinez op de keien gezet. De voorbije twee seizoenen waren niet goed en kwam er meer kritiek, ook vanuit de spelersgroep. De situatie bij Everton was niet meer  houdbaar.

  "Het is zeker geen coach die op het toppunt van zijn roem naar de Duivels komt"

  Roberto Martinez wordt vergeleken met Pep Guardiola. Hij houdt een beetje dezelfde filosofie aan: hij houdt van heel offensief en aantrekkelijk voetbal, maar af en toe een beetje naïef, iemand die zijn defensieve organisatie niet op punt krijgt.

  Dat was de kritiek van de voorbije maanden. Waar hij twee jaar geleden gezien werd als een coming man, is zijn ster de voorbije twee seizoenen toch tanend geweest. Het is zeker geen coach die naar de Duivels komt op het toppunt van zijn roem.

  "Hij weet wat het is om te werken met spelers van een zeker niveau"

  De allergrootste coaches, zoals een Pep Guardiola of Jürgen Klopp, komen niet naar een nationale ploeg, ook niet naar een andere. Misschien was Roberto Martinez dus de beste optie die voor handen was.

  Ik lees dat de KBVB gekozen heeft tussen hem, ex-Roma-coach Rudi Garcia en zelfs nog Dick Advocaat, die door bondsvoorzitter François De Keersmaecker aan de lijst was toegevoegd. Prijs-kwaliteit was dit misschien min of meer het beste wat ze konden krijgen.

  Maar het grote verschil met Marc Wilmots, en dat is toch wat men zocht, is dat hij het gewend is om te werken aan de top, want hij heeft toch al 5 à 6 jaar ervaring in de Premier League, ook al was het niet bij de grote clubs.

  Hij heeft geen gevulde prijzenkast, maar hij weet wat het is om te werken met spelers van een zeker niveau, weliswaar niet de absolute vedetten van bijvoorbeeld Manchester City of Chelsea. Maar hij heeft ervaring en zal de ploeg goed laten voetballen, denken we toch.

  "Er zal in het begin gepraat moeten worden met oude bekenden"

  Of dit nu een goeie keuze is? Ik denk dat er niet zoveel mogelijkheden waren. De journalisten hebben ook wel eens een lijstje opgesteld en bij elke kandidaat was er wel iets op te merken. Maar hij moet zijn kans krijgen.

  Er is de voorbije dagen blijkbaar wel nog geprobeerd om Michel Preud'homme een dubbele baan te laten uitvoeren bij de Duivels en Club Brugge, maar dat lag toch heel gevoelig. Dat plan werd afgeschoten.

  Preud'homme was voor mij de beste optie. Ik ben geen voorstander van een dubbele baan, maar als het dan toch moest, dan maar tot het einde van het seizoen. Maar we doen het dus met Roberto Martinez.

  Hij is overigens een oude bekende van Kevin Mirallas, met wie hij geen goeie relatie had. En van Marouane Fellaini, met wie hij problemen had bij zijn transfer naar Manchester United.

  En natuurlijk van Romelu Lukaku, die hij toch heeft laten ontbolsteren, maar met wie hij de laatste tijd ook een moeilijke verhouding had. Er zal in het begin dus toch een beetje gepraat moeten worden.

  Peter Vandenbempt