• home
 • video
 • pas verschenen

  Gillet: "Coach én spelers moeten verantwoordelijkheid nemen"

  Jean-François Gillet was op het EK de derde doelman.

  Jean-François Gillet had als derde doelman geen rol in de voorgrond tijdens het voorbije EK, maar was wel de initiatiefnemer van een belangrijk groepsgesprek. De ervaren keeper vindt ook dat bondscoach Marc Wilmots niet de enige schuldige is voor de teleurstellende uitschakeling tegen Wales en neemt het op voor Eden Hazard als kapitein.

  Na de uitschakeling in de kwartfinales lijken de dagen van Marc Wilmots als bondscoach geteld. "Maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De coach én de spelers", zegt Jean-François Gillet in een uitgebreid gesprek met Sport/Voetbalmagazine. "Het is de hele ploeg die uitgeschakeld is, niet alleen de technische staf. Wij, de spelers, mogen ons niet wegsteken."

  De kritiek op de ploeg was ook na het verlies tegen Italië al scherp. "Het ging wel heel ver", meent Gillet. "En laten we eerlijk zijn: met slechts één training per dag hebben we veel tijd om alles te lezen wat er geschreven wordt en alles te beluisteren wat er verteld wordt."

  "De kritiek hadden we wel verwacht. De knuppels lagen klaar bij de minste misstap, maar dat hoort bij het topniveau. Dat moet je kunnen aanvaarden in deze ploeg. Het is niet meer het kleine België dat veel krediet krijgt."

  "De nederlaag tegen Italië was een klap. Het verlies heeft pijn gedaan, maar was ergens misschien goed. We stelden onszelf allemaal in vraag. Maar we hebben snel gezegd: "We hebben een veldslag verloren, maar niet de oorlog"."

  Na die match was Gillet de initiatiefnemer voor een spelersvergadering. "Ik hoorde wat er door de buitenwereld gezegd werd en ik voelde dat dat schade aanrichtte binnen de groep. Als oudste speler vond ik dat ik initiatief moest nemen. Ik weet niet of de discussie positieve effecten heeft gehad, maar misschien is het één steen van het gebouw dat we aan het bouwen zijn."

  "Eden Hazard groeit in zijn rol als kapitein"

  Volgens sommige waarnemers misten de Rode Duivels op het EK een leidersfiguur. "Kompany is onze onbetwiste leider, maar hij was er niet. We probeerden het zonder hem te doen. Nu hebben andere jongens op hun manier hun verantwoordelijkheid opgenomen", zegt Gillet.

  "De kapiteinsband van Eden Hazard? Hij is een natuurlijke leider door zijn talent. Ik heb veel kapiteins gekend die niet veel spraken. De keuze voor Hazard als kapitein is door niemand in de groep in twijfel getrokken. Hij groeit in zijn rol. Ik ben zeker dat hij ooit kapitein wordt bij Chelsea."

  Het groepsgesprek en kapitein Hazard kwamen ook aan bod in Panenka!

  Het groepsgesprek na België-Italië en de kapiteinsband van Eden Hazard zijn twee onderwerpen die ook in Panenka! al besproken werden. Franky Van der Elst verbaasde zich erover dat Gillet de initiatiefnemer was van dat gesprek.

  "Samenzitten moet kunnen, maar ik vond het toch frappant dat de tweede en de derde doelman ervoor moeten zorgen dat er een gesprek was", zei Van der Elst.

  Video player inladen ...

  Ook de keuze voor Eden Hazard als kapitein werd in Panenka! in vraag gesteld. "Hazard is een speelvogel, niet de man die de ploeg opzweept. Hazard is geen kapitein", vond commentator Frank Raes.

  Hij werd daarin bijgetreden door ex-international Lorenzo Staelens. "Ik vind hem ook geen aanvoerder. De kapitein moet een verlengstuk van de trainer op het veld zijn en er helemaal voor gaan. En dat heb je niet met Hazard. Hij heeft de kwaliteiten niet."

  Video player inladen ...