• home
 • video
 • pas verschenen

  José Mourinho: "De beste raad van Ferguson? Neem je paraplu mee"

  José Mourinho op Old Trafford.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  José Mourinho heeft voor het eerst een persconferentie gegeven als trainer van Manchester United en hij blaakt van zelfvertrouwen. "We zijn de grootste club en moeten niet naar de anderen kijken. We focussen enkel op onszelf."

  De belangstelling voor de eerste persconferentie van José Mourinho als trainer van Manchester United was enorm en de Portugees stelde niet teleur: "Ik wil alles: matchen winnen, goed spelen, met jonge spelers werken, goals maken, de fans achter ons krijgen. Alles."

  Er wordt in Manchester en bij uitbreiding de rest van Engeland vooral uitgekeken naar zijn rivaliteit met Pep Guardiola, die nu bij Man. City zit. "Om over één trainer te praten, één club, één vijand, is niet correct."

  "In Spanje was het een race tussen twee clubs, in Italië tussen drie, maar in de Premier League telt dat niet. Als je op één ploeg focust, lachen de andere ploegen in hun vuistje. Ik respecteer alle clubs."

  "Ik ben de trainer van de grootste club in het land, dus ik moet ook niet te veel naar de anderen kijken. We moeten op onszelf focussen."

  Het "geval Rooney"

  Een van de meest besproken spelers bij Man. United op dit moment is Wayne Rooney. Zijn tijd als spits lijkt voorbij. Op het EK speelde hij bij Engeland zelfs geregeld net voor de verdediging, maar daar wil Mourinho niet van weten.

  "Een van de moeilijkste dingen als trainer is om een speler te vinden die de bal in de netten trapt. Spelers veranderen door de jaren heen, hun kwaliteiten ook."

  "Maar iets wat nooit verdwijnt, is de natuurlijke neus voor goals. Misschien is hij geen spits meer, maar hij zal nooit als nummer zes spelen, op 50 meter van de goal."

  "Ik heb op elke positie een specialist nodig"

  Mourinho is een trainer die overal waar hij komt zijn wil oplegt en veel spelers binnenhaalt. Dat is hij ook nu van plan, hoewel de club de laatste twee seizoenen al meer dan 400 miljoen euro uitgaf.

  "Op vier posities zoeken we iemand. Liefst een specialist, een speler met visie, want ik werk niet graag met spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Ik ben heel duidelijk in hoe ik wil spelen en heb specialisten op mijn posities nodig."

  Een laatste vraag op de persconferentie ging natuurlijk over Sir Alex Ferguson. Mourinho mag oud-trainer en clubicoon Ferguson een vriend noemen en kreeg al enkele belangrijke tips mee.

  "Neem je paraplu mee. Een goeie raad, want gisteren kon ik niet geloven dat het aan het regenen was. Zijn tweede goeie raad was om een fles van mijn favoriete wijn mee te nemen, want we zullen elkaar nu geregeld zien."

  De Engelse pers wilde ook weten of hij in United nu de Happy One of Special One is: